Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Η προστασία του Συντάγματος

Στο αγωνιώδες ερώτημα που είχε θέσει στον εαυτό του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;», μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, η απάντηση ήρθε λίγα χρόνια αργότερα: το παρακράτος που είχε δημιουργηθεί με τις ευλογίες της Δεξιάς και οι συνταγματάρχες που αλώνιζαν ανενόχλητοι μέχρι που ανέλαβαν να σώσουν τη χώρα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο.
Αν σήμερα ο Τσίπρας θέσει στον εαυτό του το ίδιο ερώτημα μια εκδοχή απάντησης είναι: το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό αποφασίζει για το πως πρέπει να διδάσκονται τα Θρησκευτικά στα σχολεία, αυτό αποφασίζει για το πότε και υπό ποιές προϋποθέσεις θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες, αυτό αποφασίζει και για πολλά άλλα.
Μα, θα αντιγυρίσει κάποιος καλοπροαίρετος απ' αυτούς που πιστεύουν ακραδάντως ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη,πως οι δικαστές κάνουν ό,τι επιτάσσει το Σύνταγμα. Είναι ταγμένοι να το υπερασπίζονται και να εμποδίζουν τις εξουσίες να το παρακάμπτουν. Αυτός είναι ο ρόλος τους και αυτόν υπηρετούν με συνέπεια και σωφροσύνη.
Ποιό Σύνταγμα; Αυτό που καταπατήθηκε όταν οι κυβερνήσεις έκοβαν συντάξεις και μισθούς; Αυτό που ξεφτιλίστηκε όταν τα μνημόνια καταργούσαν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων; Τότε οι δικαστές έλεγαν ότι όλα αυτά είναι μεν κακά, καταστρατηγείται το Σύνταγμα, ωστόσο ήταν απαραίτητο να γίνουν επειδή εκείνο που προείχε, δηλαδή η σωτηρία της πατρίδας, ήταν υπέρτερο αγαθό.
Όπως υπέρτερο αγαθό, κατά τη γνώμη τους, ήταν και οι αμοιβές τους, τις οποίες φρόντισαν να προστατεύσουν από την απληστία των κυβερνώντων και των δανειστών.

Συντάκτης: Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: