Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ενέκρινε τη συμφωνία

To υπουργικό Συμβούλιο της πΓΔΜ, κατά τη συνεδρίασή του χθες το βράδυ, εξέτασε και ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος.
Ακόμη, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό του κειμένου της συμφωνίας και την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προέδρευσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ την ενημέρωση για τη συμφωνία και τα βήματα που ακολουθούν έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Πορεία διαμαρτυρίας από το VMRO-DPMNE στο Μοναστήρι (Bitola) την Κυριακή κατά της αλλαγής του ονόματος
Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, εξέφρασε γι ακόμη μία φορά, την αντίθεσή του στη συμφωνία για την επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας.
Ο πρόεδρος του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα Σκόπια, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα καταψηφίσει τη συμφωνία, όταν αυτή φθάσει στη Βουλή της χώρας για κύρωση.
Ο Μίτσκοσκι παρέθεσε τρία επιχειρήματα για να στηρίξει τη θέση του:
«Πρώτον, δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία που να κυρώνεται από την μία πλευρά και να μην κυρώνεται ταυτόχρονα και από την άλλη. Δεύτερον, αυτό σημαίνει ότι τα Σκόπια θα αναλάβουμε δεσμεύσεις υπό τον όρο να τις υλοποιήσουμε. Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Αθήνα και ποια είναι τα μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της; Το τρίτο ερώτημα είναι πως αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να ψηφίσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία και να δεσμεύεται να κάνει αλλαγές στο σύνταγμα, που απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων;», σημείωσε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE.
«Από μόνη της αυτή η συμφωνία ή σύμφωνο, όπως αποκαλείται, είναι αντίθετη με το σύνταγμα», σημείωσε ο Μίτσκοσκι
Πρόσθεσε ότι το VMRO-DPMNE θα εορτάσει την επέτειο της ίδρυσής του με συγκέντρωση στο Μοναστήρι (Bitola) «εναντίον της συνθηκολόγησης» στο θέμα του ονόματος την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) και κάλεσε όσους πολίτες διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης να συμμετέχουν μαζικά.

Πηγή: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: