Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Το κράτος σ’ αγαπάει

Όταν ο γιατρός διαγνώσει ότι έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, σου συστήνει μια ορισμένη θεραπεία. Μέχρι εκεί. Είναι δικό σου αναφαίρετο δικαίωμα να την ακολουθήσεις ή να την απορρίψεις. Το κράτος όμως σε αγαπάει. Και μεριμνά. Δεν σου συστήνει μόνο τέρμα το κάπνισμα, σε αρπάζει απ’ τον λαιμό να το κόψεις με το ζόρι. Δεν σου επιτρέπει να έχεις άλλη γνώμη. Για το καλό σου.
Κι ο Μεταξάς απαιτούσε οι πολίτες να ασπρίζουν τα πεζοδρόμια. Για καλό ήταν κι αυτό. Όμως με ποιο δικαίωμα επιβάλλεται κάθε φορά τρόπος ζωής στους πολίτες; Και πού θα φτάσουν αυτές οι επεμβάσεις στην ιδιωτικότητα καθενός μας; Τώρα η ψυχραιμία στη συζήτηση για το τσιγάρο έχει χαθεί. Εξαπολύθηκε κανονικό πογκρόμ. Το κάπνισμα εξομοιώνεται με σιχαμερή συνήθεια και οι καπνίζοντες με κοινωνικά απόβλητους.
Αυτό το άνωθεν φιρμάνι ενεργοποίησε τα εξουσιαστικά απωθημένα αρκετών κοκορόμυαλων και δεν χάνουν την ευκαιρία να φανερώσουν τον σατραπίσκο που κρύβουν μέσα τους. Κάθε φορά που ανάβεις τσιγάρο, κι ας είσαι στο ύπαιθρο, νιώθεις τα βλέμματα πάνω σου, σαν μόλις να διέπραξες βδελυρότητα ανήκουστη. Πάει περίπατο η κοινωνία της ανεκτικότητας. Με απέραντη χριστιανική μνησικακία όποιος δεν καπνίζει, δεν επιτρέπει και σε κανέναν άλλο να καπνίσει.
Τι κράτος είναι αυτό που πριμοδοτεί την αποστροφή και τη μισαλλοδοξία εναντίον μιας μεγάλης ομάδας πολιτών του; Την περιβόητη μπούρδα «μας ψεκάζουν» διαδέχτηκε η άλλη μεγαλειώδης μπούρδα περί «παθητικού καπνίσματος». Έτσι ο κάθε ηλίθιος δικαιούται να σου κάνει κήρυγμα, θεωρώντας εσένα ηλίθιο. Σαν να μην ξέρεις, να μην άκουσες ποτέ για τα επιβλαβή του καπνού.
Τα υπέροχα πακέτα των τσιγάρων έγιναν μνημεία φρικαλεότητας και κακογουστιάς. Λες και περιέχουν ιούς μολυσματικών ασθενειών. Ανάγκασαν τους θεριακλήδες να αγοράσουν ταμπακέρες να μην τα βλέπουν. Και να απολαμβάνουν ενοχικά το τσιγάρο τους μακριά από κρύα μάτια.
Πλησιάζουμε στην εποχή που κάθε βλαχοδήμαρχος θα κηρύττει την περιοχή του αντικαπνιστική (όπως παλιά αντιπυρηνική) κι οι δημότες θα μετατραπούν σε μπάτσους να κυνηγάνε τους παραβάτες της επικράτειάς τους. Οι καπνιστές θα μπουν σε κατακόμβες.
Εντάξει, παλικάρια, το εμπεδώσαμε. Θα μας συμβούν όλα τα φρικτά που λέτε και γράφετε. Εντάξει, εσείς θα πεθάνετε υγιείς.
Εμείς μπορούμε τώρα να καπνίσουμε;
Είμαστε σε χώρο που ακόμα επιτρέπεται. Γιατί; Γιατί μας αρέσει.

Διονύσης Χαριτόπουλος-συγγραφέας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: