Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες μέσω διεθνών προγραμμάτων

Η Διεθνής Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις εμπόλεμες ζώνες (ALIPH), που συστάθηκε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει 14 νέα προγράμματα, από τα οποία αρκετά στο Ιράκ, κυρίως στη Μοσούλη.
Πέντε μήνες μετά την πρώτη της ανακοίνωση για την κατάρτιση προγραμμάτων, ένα συνολικό ποσό 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων που αποδεσμεύτηκε θα επιτρέψει να συνεχιστεί η υποστήριξη στην αποκατάσταση του μουσείου της Μοσούλης, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το 2015.
Η φάση της αποτίμησης των ζημιών που άρχισε τον Οκτώβριο του 2018 από το Λούβρο, το Smithsonian Institution και το Εθνικό Ιρακινό Συμβούλιο πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων, και χρηματοδοτείται με 500.000 δολάρια (439.000 ευρώ) από την ALIPH, θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Αυτή η Διεθνής Συμμαχία υποστηρίζει εξάλλου την πρωτοβουλία "Μωσαϊκό της Μοσούλης", στόχος της οποίας είναι η αποκατάσταση έξι χώρων λατρείας και ιστορικών τόπων της παλιάς πόλης, τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές μεταξύ 2014 και 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: