Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

«Φορολογήστε μας περισσότερο»

Ενώ στη χώρα μας η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα κρίνει, όπως φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, στις ΗΠΑ, λίγο πριν ξεκινήσει η εκστρατεία των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2020, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Ζητούμενο εδώ δεν είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου ευρύτερα, με την ελπίδα να έλθουν οι επενδύσεις, η απασχόληση και η ανάπτυξη -όπως ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης-, αλλά η αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολύ πλούσιων ιδιωτών.
Η παταγώδης αποτυχία των φορολογικών ελαφρύνσεων του Ντόναλντ Τραμπ να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις του για περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς, έχει εκτοξεύσει τη στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης στις προτάσεις μεγαλύτερων φόρων στους πλούσιους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις όπως και τη χρήση των εσόδων που θα μαζευτούν για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις ζωτικής σημασίας.
Το 61% των Αμερικανών ψηφοφόρων τάσσεται ήδη υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος να σπεύδουν να διαμορφώσουν ανάλογα τις θέσεις τους.
Σχεδόν όλοι υπόσχονται να καταργήσουν τη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ (που μείωσε τη φορολογία των πλουσίων και τους έκανε ακόμη πιο πλούσιους) και να θεσπίσουν υψηλότερη φορολογία για τη μεγάλη περιουσία.
Ο Σόρος και οι άλλοι
Το οξύμωρο όμως είναι ότι υπέρ της υψηλότερης φορολόγησης δεν τάσσονται μόνον οι ψηφοφόροι και οι υποψήφιοι πρόεδροι αλλά και οι ίδιοι οι... πλούσιοι. Με ανοιχτή επιστολή προς τους 20 και πλέον υποψηφίους των προεδρικών εκλογών, μια ομάδα 18 δισεκατομμυριούχων Αμερικανών έκανε έκκληση την προηγούμενη Κυριακή για υψηλότερη φορολόγησή τους.
Οι «λεφτάδες» -μεταξύ των οποίων και ο Τζορτζ Σόρος, απόγονοι της οικογένειας Ντίσνεϊ, μέλη των οικογενειών δισεκατομμυριούχων Πρίτζκερ (ξενοδοχεια Hyatt, επενδυτικές εταιρείες, στούντιο κ.λπ.) και Γκαντ (τράπεζες, ακίνητα, έργα τέχνης, καφές, ζυθοποιίες, δημητριακά κ.ά.) και ο συνιδρυτής του facebook Κρις Χιουζ- τάσσονται υπέρ της επιβολής ενός μικρού φόρου στις περιουσίες του πλουσιότερου 10% και του ακόμη πλουσιότερου 1% των Αμερικανών, δηλαδή στους εαυτούς τους.
Τονίζουν χαρακτηριστικά στους υποψήφιους προέδρους ότι «το επόμενο δολάριο των νέων φορολογικών εσόδων θα πρέπει να προέρχεται από τους πιο οικονομικά τυχερούς και όχι από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα», υπογραμμίζοντας ότι ένας φόρος μόλις δύο σεντς ανά δολάριο σε περιουσίες μεγαλύτερες των 50 εκατ. δολαρίων και επιπρόσθετος φόρος ενός ακόμη σεντ για τις περιουσίες που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια θα έφερναν έσοδα 3 τρισ. δολαρίων σε μια δεκαετία.
«Η Αμερική έχει ηθική και οικονομική ευθύνη να φορολογήσει τον πλούτο μας περισσότερο», διαμηνύουν, συμπληρώνοντας ότι ο φόρος αυτός θα μπορούσε να συμβάλει στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της οικονομίας και της δημόσιας υγείας, τη δημιουργία ίσων ευκαιριών και την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών.
«Τα έσοδα του φόρου θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το κόστος έξυπνων επενδύσεων για το μέλλον μας, όπως η καινοτομία στον χώρο της καθαρής ενέργειας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η καθολική φροντίδα των παιδιών, η ελάφρυνση του χρέους των φοιτητών, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, οι φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, και άλλες ζωτικές ανάγκες», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή των δισεκατομμυριούχων.
Η επιστολή, παρότι υπογραμμίζει ότι δεν αποτελεί «καπέλο» κάποιου προεδρικού υποψηφίου, κατονομάζει κάποιους επιφανείς Δημοκρατικούς, όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα Πιτ Μπάτιγκεγκ και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπέτο Ο’Ρουρκ, που υποστηρίζουν τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας.
Δεν κάνει όμως καμία αναφορά στον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος είχε προτείνει στο παρελθόν φόρο κληρονομιάς πάνω από 77% για ακίνητη περιουσία που κληρονομείται και ξεπερνά τα 3,5 εκατ. δολάρια.
Τα χρέη των φοιτητών
Ο Σάντερς, που είναι υποψήφιος του χρίσματος των Δημοκρατικών και σε αυτές τις εκλογές, κατέθεσε χθες μία ακόμη ριζοσπαστική πρόταση για την απελευθέρωση 45 εκατομμυρίων Αμερικανών από το δυσβάσταχτο χρέος 1,6 τρισ. δολαρίων που συσσωρεύουν λόγω των φοιτητικών τους δανείων.
Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής πρότεινε την πλήρη απαλλαγή των οφειλετών από το χρέος και την κάλυψή του από τη φορολόγηση της Wall Street. Η επιβολή ενός μικρού φόρου στις συναλλαγές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων, όπως εκτιμά, θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα περίπου 2,2 τρισ. δολαρίων μέσα σε μια δεκαετία.
«Σώσαμε τη Wall Street το 2008. Ηρθε η ώρα να φορολογηθεί η απληστία της για να βοηθήσουμε τον αμερικανικό λαό», τόνισε ο Σάντερς παρουσιάζοντας χθες την πρότασή του.
Πάνω και κάτω δύο από τους Κροίσους που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή προς τους υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Σόρος και ο Κρις Χιουζ

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: