Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Τμήμα Πολιτισμού και Τομέας Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσα μέτρα για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού

Μέτρα άμεσης εφαρμογής για την στήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, προτείνει το Τμήμα Πολιτισμού και ο Τομέας Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζουν πως είναι απαραίτητη η διαβούλευση με τους φορείς και τα σωματεία για τον άμεσο εντοπισμό και την επίλυση ειδικότερων ζητημάτων που ανακύπτουν λόγω των ιδιαιτεροτήτων του χώρου και πως πρέπει να ενταχθούν στο προστατευτικό πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς όλοι οι δημιουργοί, καλλιτέχνες, τεχνικοί και λοιποί εργαζόμενοι του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις του χώρου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού και του Τομέα Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον πολιτισμό και τη δημιουργική οικονομία
Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο
Ο πολιτισμός και η δημιουργική οικονομία έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και των εκτάκτων μέτρων που ορθώς έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της διασποράς του.
Όλες οι παραστάσεις, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις έχουν σταματήσει, ενώ όσες ήταν να ξεκινήσουν ματαιώθηκαν. Το ίδιο ισχύει και για τις παραγωγές οπτικοακουστικών έργων, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης στην οποία βρίσκει απασχόληση σημαντική μερίδα των ανθρώπων του δημιουργικού τομέα. Ταυτόχρονα, έχει παγώσει κάθε προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να ακυρωθούν τα πάντα μέχρι τουλάχιστον το φθινόπωρο. Κινηματογράφοι και βιβλιοπωλεία έχουν κλείσει. Τα αναμενόμενα έσοδα για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα θα μηδενιστούν, καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων που είναι χρήστες έργων πνευματικής δημιουργίας, όπως εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία.
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται μπροστά σε μεγάλη αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα και ειδικότερα για τη θερινή περίοδο από την οποία εξαρτάται η επιβίωσή των περισσότερων.
Πρόκειται για ένα χώρο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη πολυμορφία εργασιακών σχέσεων (μισθωτοί με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αμειβόμενοι με τίτλο κτήσης κλπ). Δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και συνεταιριστικά σχήματα και ομάδες, ιδίως στο χώρο των νέων ηλικιακά δημιουργών και καλλιτεχνών. Γενικά, κυριαρχεί έντονη εποχικότητα, επισφάλεια, ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας, ενώ υπάρχει υψηλό ποσοστό μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Οι άνθρωποι του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας αποτελούν ένα από τα πλέον ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας.
Η αδιαφορία της κυβέρνησης
Την ίδια στιγμή που παγκοσμίως αναδεικνύεται η ανάγκη της γενναίας στήριξης του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας μέσα από δημόσιες πολιτικές, η κυβέρνηση επιδεικνύει παντελή αδιαφορία. Σε αντίθεση με κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν έχει διαβουλευτεί με τους ανθρώπους του χώρου, δεν έχει χαρτογραφήσει τα προβλήματα που έχει επιφέρει η σημερινή έκτακτη κατάσταση, δεν έχει παρουσιάσει λύσεις για τώρα, δεν έχει κανένα πλάνο για την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν επεξεργάζεται κανένα στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και τις δυσκολίες που έρχονται και στον χώρο του πολιτισμού.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Με δεδομένη τη μεγάλη σημασία του πολιτισμού για την κοινωνική συνοχή και την ανόρθωση του ηθικού, αλλά και για οικονομικούς λόγους καθώς αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και πυλώνα της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας. Απαιτούνται μέτρα τόσο άμεσης εφαρμογής όσο και για την επόμενη περίοδο. Επίσης, χρειάζεται να ξεκινήσει η επεξεργασία ενός ολιστικού στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον. Καταθέτουμε μια εκτεταμένη δέσμη προτάσεων για όλα τα παραπάνω, εντοπίζοντας τις δυνατές πηγές χρηματοδότησης.
Μέτρα άμεσης εφαρμογής για την στήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας
«Κανείς να μη μείνει πίσω»
Επίσημη ενημέρωση των ανθρώπων και των επιχειρήσεων του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας για τις κατηγορίες του ευρύτερου πλαισίου προστασίας στις οποίες μπορούν να υπαχθούν.
Διαβούλευση με τους φορείς και τα σωματεία για τον άμεσο εντοπισμό και την επίλυση ειδικότερων ζητημάτων που ανακύπτουν λόγω των ιδιαιτεροτήτων του χώρου.
Διασφάλιση ότι θα ενταχθούν στο προστατευτικό πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς όλοι οι δημιουργοί, καλλιτέχνες, τεχνικοί και λοιποί εργαζόμενοι του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις του χώρου.
Στο πλαίσιο προστασίας πρέπει να υπαχθούν όλοι οι μισθωτοί με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους μισθωτούς ορισμένου χρόνου που έμειναν εκτός εργασίας, καθώς οι συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και παραγωγές στις οποίες εργάζονταν ή επρόκειτο να εργαστούν διακόπηκαν ή ματαιώθηκαν (υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές και ματαιώσεις λόγω του κορονοϊού ξεκίνησαν από το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η χειμερινή σεζόν εκτείνεται μέχρι τα μέσα Μαΐου). Ομοίως για τους καλλιτέχνες που ήταν σε παραγωγές που κατέβηκαν πρόωρα ή ακυρώθηκαν στις κρατικές σκηνές.
Οι ΚΑΔ θα πρέπει να συμπεριλάβουν όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών του χώρου, όπως και τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους καθηγητές τεχνών (μουσική, θέατρο, χορός, εικαστικά, φωτογραφία κλπ) και τις καλλιτεχνικές σχολές (ωδεία, δραματικές σχολές, σχολές χορού κλπ). Να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στις κρατικές και δημοτικές σχολές και τα καλλιτεχνικά τμήματα των Δήμων διασφαλίζοντας την πληρωμή τους. Να υπαχθούν στο προστατευτικό πλαίσιο όσοι απασχολούνται σε ιδιωτικές σχολές που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Όπου απαιτείται, να παραταθεί το σπουδαστικό έτος και να μεταφερθεί η εξεταστική περίοδος. Για τις ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές που είναι ατομικές επιχειρήσεις, να ληφθεί υπ’ όψιν η ιδιαιτερότητα ότι αν και έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων αυτοί είναι μερικής απασχόλησης και συμβασιούχοι ωρομίσθιοι, που συνολικά αντιστοιχούν σε μικρό αριθμό θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα
  • Να καταβληθούν τα ποσά για τα οφειλόμενα δικαιώματα από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τις διαδικτυακές πλατφόρμες.
  • Να ληφθεί μέριμνα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές με τις οποίες έχουν πληρωθεί οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης.
  • Να δοθεί έκτακτο βοήθημα για όσους δικαιούχους δεν εντάσσονται σε προστατευτικό πλαίσιο.
  • Να επιλυθεί η εκκρεμότητα της λήξης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου του μεταβατικού σχήματος της ΕΥΕΔ, η συνολική δραστηριότητα της οποίας δεν έχει μεταφερθεί ακόμα στον αυτοδιοικούμενο οργανισμό των δημιουργών ΕΔΕΜ.
Οικονομική υποστήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα
  • Τα ευρύτερα μέτρα οικονομικής στήριξης να συμπεριλάβουν όλες τις επιχειρήσεις του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας.
  • Να ενεργοποιηθεί στην πράξη ένα πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, που στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει την απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών για ανάλογα προγράμματα.
  • Το ΥΠΠΟ να κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες και τις ειδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και τη δημιουργική οικονομία σε περίπτωση που τα γενικά μέσα δεν επαρκούν, με έκτακτα βοηθήματα σε κάθε τομέα. Πχ να προβλεφθούν έκτακτες επιχορηγήσεις σε παραγωγές που διακόπηκαν και είναι εκτεθειμένες με οικονομικές υποχρεώσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων.
  • Να μην επιστραφούν οι επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί, πχ με παράταση του χρόνου υλοποίησης των δράσεων. Σε περίπτωση οριστικής ματαίωσης των δράσεων λόγω αντικειμενικών συνθηκών, να γίνει αντικατάστασή τους με νέες που ταιριάζουν στην περίσταση (πχ ψηφιακές δράσεις κλπ), με μέριμνα για την πληρωμή των συντελεστών που είχαν εργαστεί για τις ματαιωμένες δράσεις.
  • Σε περίπτωση ματαίωσης διοργανώσεων, πχ φεστιβάλ κινηματογράφου, να μη χάνονται χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως ΕΣΠΑ, MEDIA κλπ.
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για νέες εγκρίσεις επιχορηγήσεων και για πληρωμές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο ΥΠΠO και σε φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, με ενίσχυση των προκαταβολών.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την τοποθέτηση Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα μετά την επιλογή του, και να επανενεργοποιηθεί η λειτουργία του Κέντρου μέσω τηλεδιασκέψεων, ώστε να παίξει τον ρόλο του για την στήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας.
  • Να πληρωθούν οι οφειλές των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου με προτεραιότητα τους καλλιτέχνες, τεχνικούς, συγγραφείς, μεταφραστές κλπ.
  • Ψηφιακή προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω διαδικτύου. Εικονικές περιηγήσεις σε μνημεία και μουσεία.
  • Έκτακτα προγράμματα επιχορήγησης για ψηφιακές πλατφόρμες που θα προβάλλουν μέσω διαδικτύου θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, ταινίες κλπ.
  • «Ψηφιακά φεστιβάλ» για το διάστημα που δεν θα είναι εφικτή η πραγματοποίηση των κανονικών.
  • Εικονικές περιηγήσεις σε μνημεία και μουσεία.
Αντιμετώπιση της αβεβαιότητας που επικρατεί για την επόμενη περίοδο
«Όλοι να προχωρήσουμε μπροστά»
Με δεδομένο ότι έχει παγώσει κάθε προγραμματισμός στον χώρο του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας για την αμέσως επόμενη περίοδο, το Δημόσιο θα πρέπει να μπει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει ώστε να κρατηθεί ζωντανή η καλλιτεχνική παραγωγή, στηρίζοντας την απασχόληση στον χώρο και παράλληλα προετοιμάζοντας από τώρα δράσεις που θα συμβάλουν στην ανόρθωση του ηθικού της κοινωνίας.
  • Έκτακτα προγράμματα επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, νέες παραγωγές από τους εποπτευόμενους φορείς του και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δράσεις θα προγραμματιστούν για χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, πχ ο Σεπτέμβριος να αποτελέσει μήνα παραστάσεων, συναυλιών, εκθέσεων εικαστικών κλπ για την ανόρθωση του ηθικού σε ολόκληρη τη χώρα. Να προβλέπεται ενίσχυση των προκαταβολών και ρήτρες που να διασφαλίζουν ότι θα πληρωθούν όλοι οι συντελεστές των δράσεων.
  • Αύξηση των επιχορηγήσεων πολιτιστικών δράσεων από το ΥΠΠΟ για τη φετινή χρονιά μέσα από τα υπάρχοντα και νέα προγράμματα.
  • Νέες εγχώριες παραγωγές καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου όπως Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κλπ.
  • Νέα προγράμματα ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και την ΕΡΤ. Έμφαση στην ανάπτυξη σχεδίων, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν άμεσα παραγωγές μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων. Συνέργεια του ΥΠΠΟ με την ΕΡΤ, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε με αποθεματικό 200 εκ., ώστε να παραχθούν οπτικοακουστικά έργα που στη συνέχεια θα προβληθούν στη δημόσια τηλεόραση.
  • Προγράμματα για εκθέσεις εικαστικών από φορείς όπως Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (για παράδειγμα εκθέσεις εικαστικών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία).
  • Ενεργοποίηση των Δήμων και των Περιφερειών για την επιχορήγηση και την παραγωγή παραστάσεων, συναυλιών, εκθέσεων εικαστικών, οπτικοακουστικών έργων κλπ.
  • Προγράμματα αγοράς βιβλίων για τις δημόσιες και τις δημοτικές βιβλιοθήκες, ώστε να στηριχτεί η εκδοτική παραγωγή αλλά και να εμπλουτιστούν οι βιβλιοθήκες.
  • Προγράμματα voucher για παραστάσεις, αγορά βιβλίων κλπ, ώστε να στηριχτεί η ζήτηση μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.
Δημιουργία ταμείου για τη υποστήριξη και την ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας
Στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το ΕΚΟΜΕ, μέσω του οποίου έγιναν πράξη στη χώρα μας τα προγράμματα cash και tax rebate. Ολοκληρώθηκε το πλαίσιο για το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών που δεν προχώρησαν από τη νέα κυβέρνηση, κάτι που στέρησε συνολικά 100 εκ. από τον χώρο. Προετοιμάστηκε πλήρως η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα οπτικοακουστικά, με τρόπο που να διασφαλίζει την στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων από τις μεγάλες διεθνείς πλατφόρμες, που επίσης δεν προχώρησε.
Η κρίση του κορονοϊού έχει καταδείξει τη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ταμείο για τη υποστήριξη και την ανάπτυξη συνολικά του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα με χρηματοδοτήσεις και προγράμματα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις του χώρου, που θα είναι είτε αυτόνομο είτε ενταγμένο σε ένα άλλο φορέα (πχ Αναπτυξιακή Τράπεζα).
Ένα τέτοιο ταμείο θα παρέχει και πλήρη συμβουλευτική υποστήριξη για την αξιοποίηση διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον πολιτισμό και τη δημιουργική οικονομία που σήμερα υποαξιοποιούνται (πχ Creative Europe).
Οικονομικός προγραμματισμός για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των μνημείων και των μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του. Μέριμνα για έκτακτη υποστήριξη ιδιωτικών μουσείων και άλλων φορέων, όπως τα φεστιβάλ κινηματογράφου.
Τα μνημεία και τα μουσεία παραμένουν κλειστά άρα στερούνται εσόδων, ενώ και μετά το άνοιγμά τους αναμένεται ότι θα έχουν σημαντικά λιγότερους επισκέπτες και έσοδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για σημαντική κάμψη του τουρισμού. Συνεπώς, απαιτείται οικονομικός προγραμματισμός για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για τη λειτουργία τους όχι μόνο εφέτος αλλά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την ανάκαμψη του τουρισμού. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει κατάλληλη διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, που εισπράττει τα έσοδα των μνημείων και των μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, και του Μουσείου Ακρόπολης, που αποτελεί ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με βάση ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός για την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟ, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους παρέλαβε σε κατάσταση χρεοκοπίας και τους παρέδωσε απαλλαγμένους από τα χρέη τους και με εξυγιασμένα τα οικονομικά τους, ώστε να μη συσσωρεύσουν εκ νέου χρέη.
Επίσης, στον οικονομικό προγραμματισμό θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί έκτακτη υποστήριξη ιδιωτικών μουσείων αλλά και φορέων που βασίζονται σε έσοδα από διοργανώσεις με εισιτήριο όπως τα φεστιβάλ κινηματογράφου.
Πηγές χρηματοδότησης
Η χρηματοδότηση των προτάσεών μας μπορεί να προέρθει από τις ακόλουθες πηγές:
  • Ανακατανομή των υπαρχόντων κονδυλίων του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Ενίσχυση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα απαιτούμενα ποσά θα πρέπει να εξασφαλιστούν εγκαίρως από τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που πρέπει να διεκδικήσει άμεσα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ.
  • Διεκδίκηση ενός γενναίου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πακέτου έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη της βιωσιμότητας του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.
  • Αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα αποθεματικά του ΤΑΠ από τα έσοδα των μνημείων και των μουσείων αυξήθηκαν θεαματικά, διασφαλίζοντας την επαρκή χρηματοδότησή τους σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ταυτόχρονα, μέρος τους μπορεί να αξιοποιηθεί για τη στήριξη και του σύγχρονου πολιτισμού, ειδικά σε συνθήκες κρίσης σαν και τη σημερινή.
  • Ανακατανομή των κονδυλίων για τους εορτασμούς του 2021, ώστε να αξιοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έκτακτης κατάστασης.
  • Χορηγίες ιδρυμάτων, φορέων και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τον χώρο του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας μέσα στις σημερινές συνθήκες. Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να παρέχονται κίνητρα για πολιτιστικές χορηγίες. Καμπάνια συγκέντρωσης πόρων #SupportCultureGreece.
Ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον
«Μαζί να σχεδιάσουμε το μετά»
Πέρα όμως από τα παραπάνω, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας φάσης των περιοριστικών μέτρων χρειάζεται να ξεκινήσει η επεξεργασία ενός ολιστικού στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έρχονται. Μια τέτοια διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής, συμμετοχική και ανοιχτή σε προωθητικές ιδέες και προτάσεις.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: