Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Ο Covid-19 «έκρυψε» τη γρίπη, αλλά με μεγάλο κόστος

Η επιδημία της εποχικής γρίπης αυτή τη χρονιά τελείωσε πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, κι αυτό είναι κάτι που το οφείλουμε στην πανδημία, γιατί η αναγκαστική καραντίνα επιβράδυνε τη μετάδοσή της. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν επιστήμονες της Ε.Ε. Ωστόσο αυτό αν και εν πρώτοις θετικό, έχει και κάποιες σημαντικές παρενέργειες.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως σήμερα, η έξαρση της χειμωνιάτικης γρίπης του βόρειου ημισφαιρίου διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι τα μέλη Μαΐου, πολλές φορές προκαλώντας των θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, συχνά στην κλίμακα του Covid-19, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμβόλιο.
Τον χειμώνα 2017-2018 έχασαν τη ζωή τους από γρίπη 152.000 άνθρωποι ενώ μέσα σε πέντε μήνες ο νέος κορονοϊός έχει κοστίσει τη ζωή πάνω από 100.000 ανθρώπων στην Ευρώπη.
«Η εποχική γρίπη τελείωσε πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως φέτος και αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν για τον SARS-CoV-2, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η μάσκα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Χόλγκερ Ραμπενάου, ιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης.
Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, αυτή ακριβώς η έλλειψη περιστατικών γρίπης μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο προς ένα εμβόλιο για τα στελέχη της της επόμενης σεζόν.
Τα εργαστήρια έχουν πλημμυρίσει με COVID-19 και είχαν λιγότερα δείγματα για τη γρίπη στη διάθεσή τους, κάτι που σημαίνει ότι «μπορεί να μην έχουν την πλήρη εικόνα του ιού που κυκλοφορεί στο τελευταίο τμήμα της σεζόν», δήλωσε επίσης ο Πάσι Πεντίνεν, υψηλόβαθμος ειδικός στη γρίπη στο Πανεπιστημιακό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).
Επίσης, λιγότερα δεδομένα και καθυστερήσεις στην επεξεργασία πληροφοριών μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του εμβολίου για τη χειμωνιάτικη γρίπη του 2021 στο νότιο ημισφαίριο, η σύνθεση του οποίου αποφασίζεται συνήθως τον Σεπτέμβριο στη βάση δειγμάτων που συλλέγονται στις αρχές του έτους.
«Μπορεί να είναι ένα πρόβλημα», σύμφωνα με τον καθηγητή Πεντίνεν, καθώς λιγότερες πληροφορίες για τις πιθανές μεταλλάξεις του φετινού ιού μειώνουν τις πιθανότητες να παρασκευαστεί το πλέον αποτελεσματικό εμβόλιο για στελέχη που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο έτος.
Το πρόβλημα δεν είναι πιθανό να επηρεάσει το εμβόλιο του ερχόμενου χειμώνα για το βόρειο ημισφαίριο επειδή η σύνθεσή του αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο, είπε ο Πεντίνεν. Οι αποφάσεις για τη σύνθεση των εμβολίων λαμβάνονται πολύ νωρίς επειδή χρειάζονται πολλοί μήνες για να παρασκευαστούν τα εκατομμύρια εμβόλια που απαιτούνται κάθε χρόνο.
Πάντως, τα στοιχεία για θανάτους που συνδέονται με τη γρίπη δεν είναι ακόμη διαθέσιμα αλλά κάποιες αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η θνητότητα ήταν πολύ χαμηλότερη φέτος.
Στην Ευρώπη, μόνο 4.000 ασθενείς με γρίπη χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με στοιχεία από 11 χώρες, περίπου ο μισός αριθμός την ίδια περίοδο τα προηγούμενα δύο χρόνια. Επίσης, η Δανία, που εφάρμοσε αυστηρά μέτρα περιορισμού στις αρχές Μαρτίου, είδε μόνο ένα μέρος του συνήθους απολογισμού θανάτων των περίπου 1.000 ανθρώπων από γρίπη αυτό τον χειμώνα, δήλωσε ο Λάσε Βέστεργκααρντ, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες στο Ινστιτούτο Statens Serum της Δανίας.
Η Δανία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα, 20 Απριλίου, 355 θανάτους από COVID-19, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Reuters.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι και χωρίς τον κορονοϊό, η φετινή περίοδος της γρίπης ήταν ήπια, με την κορύφωση των εξακριβωμένων κρουσμάτων να φθάνει στα τέλη Ιανουαρίου και να σημειώνεται απότομη πτώση των περιστατικών από τότε, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. και ειδικούς. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αφού είχαν εφαρμοστεί τα περιοριστικά μέτρα για μερικές εβδομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι καταγεγραμμένες εξάρσεις γρίπης είχαν σχεδόν εξαφανιστεί.
Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης ήταν επίσης χαμηλότερη αυτή τη σεζόν στην Ιαπωνία, πιθανόν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, όπως οι μάσκες ή το πιο συχνό πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Τόκιο και το ιαπωνικό κέντρο για τον έλεγχο των ασθενειών.
Ωστόσο, ενώ η καραντίνα φαίνεται να έχει εμποδίσει τη μετάδοση της γρίπης, δεν είναι σαφές αν η υποκαταγραφή μπορεί να έχει επίσης συμβάλει στον προφανώς πρώιμο θάνατό της. Και αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, οι άνθρωποι με ηπιότερα συμπτώματα γρίπης απέφυγαν ως επί το πλείστον τα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: