Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Γερμανία: Ρεκόρ πτωχεύσεων εταιρειών στην ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία

Περίπου 11.000 πτωχεύσεις εταιρειών καταγράφηκαν στη Γερμανία, το πρώτο εξάμηνο του 2024, την ώρα που ο υψηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζουν να κρατάνε την ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ, «με το ένα πόδι» σε κρίση, με τις αντανακλάσεις να είναι εμφανείς και στο πολιτικό σύστημα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», πάνω από 160 εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ κήρυξαν πτώχευση, μεταξύ αυτών ηχηρά ονόματα όπως τα ιστορικά γερμανικά πολυκαταστήματα «Galeria Kaufhof», ο τουριστικός όμιλος «FTI Touristik» ή ακόμη ο γνωστός όμιλος ένδυσης «Esprit».
Σύμφωνα με την «Bild», πρόκειται για μια ραγδαία αύξηση στις πτωχεύσεις κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Από τις 279 εταιρείες που είχαν υποβληθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης το 2023, μόλις το 35% μπόρεσε τελικά να διασωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν τις πλέον ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, ο κλάδος πώλησης αυτοκινήτων και εξαρτημάτων όπως και ο τομέας της κατασκευής μηχανημάτων, τομείς που σχετίζονται με τη βαριά γερμανική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύονται, το γεγονός ότι οι πτωχεύσεις πλέον κατανέμονται σε ένα ευρύ πεδίο διαφορετικών κλάδων καταδεικνύει ότι πρόκειται για ένα συνολικό φαινόμενο της γερμανικής οικονομίας.

Πηγή: imerodromos.gr με πληροφορίες από: «Deutsche Welle»

Δεν υπάρχουν σχόλια: