Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου: Ο δικομματισμός γυμνός στην εξουσία

Κυβέρνηση αμιγώς δικομματική και μνημονιακή η κυβέρνηση Σαμαρά που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ μετά από έντονο παρασκήνιο στο οποίο συμμετείχαν και οι δυνάμεις της διαπλοκής. Η κυβέρνηση έχει τη σφραγίδα του Αντ. Σαμαρά και την αναμφισβήτητη δεξιά ηγεμονία, το ΠΑΣΟΚ όμως και προσωπικά ο Βενιζέλος συμμετέχουν με τον δοτό ρόλο του «εταίρου πλήρους ευθύνης». Πρόκειται για ανακύκλωση κομμάτων και προσώπων που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα. Βασική κυβερνητική επιλογή είναι η υλοποίηση του μνημονίου με ακόμη μεγαλύτερο φανατισμό, ενώ η διάλυση της ΕΡΤ στιγματίζει εξ αρχής το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Σαμαράς, στο Βήμα της Κυριακής, εμφανίστηκε να θέτει ως στόχο την εξάντληση της τετραετίας, εξηγώντας ωστόσο χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι στόχος «αλλά ανάμεσα στις πρόωρες εκλογές και στην ακυβερνησία και τη στασιμότητα, το δεύτερο είναι το χειρότερο.» Ο Σαμαράς επίσης δηλώνει ότι «δεν θα την πατήσουμε ξανά, θα συνεννοούμαστε καλύτερα». Ο πρωθυπουργός σε μια νέα εκδοχή του success story αναφέρει ότι ως το τέλος του έτους θα αρχίσουν να είναι ορατές οι πρώτες ενδείξεις της οικονομικής ανάκαμψης.
Πέρα όμως από τις επιθυμίες, και την εικονική πραγματικότητα, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα. Η τρόικα η οποία αναμένεται να ξανάρθει τέλος του μηνός, έχει διαπιστώσει επιπλέον χρηματοδοτικό κενό 4 δις. ευρώ για το 2013 – 2014, με ιδιαίτερη τη μαύρη τρύπα στον ΕΟΠΠΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να αναλάβει ευθύνη σε υπουργεία Υγείας, Εργασίας - Κοινωνικής  Ασφάλισης.

ΠΡΟΒΑ GENERALE ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Μαζί με τη συνέντευξη Σαμαρά, στο Βήμα της Κυριακής δημοσιεύεται άρθρο του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος με τον ενδεικτικό τίτλο: «η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ» επιχειρεί να εξηγήσει την επιλογή του να γίνει συνιστώσα της Ν. Δημοκρατίας γράφοντας: «Η δημοκρατική παράταξη είναι και πάλι ο εγγυητής σταθερότητας (…) η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ με όλο της το εύρος, όχι χάριν του εαυτού της, αλλά χάριν των Ελλήνων πολιτών, χάριν της πατρίδας μας.» Το άρθρο Βενιζέλου αποτελεί επανάληψη του κύριου άρθρου της εφημερίδας « Βήμα της Κυριακής». Ο εκδότης Σταύρος Π. Ψυχάρης σε ρόλο υποβολέα στο άρθρο του με τίτλο «Ήλθε η ώρα!» γράφει «η αποχώρηση των αριστερών του κ. Κουβέλη, οδηγεί στο σχηματισμό μίας ισχυρότερης κυβέρνησης και διευκολύνει την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της  χώρας.» Στο άρθρο προστίθεται επίσης: «μέσα από το χάος της πολιτικής διαδικασίας αποδεικνύεται ότι η ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού, υπέρ ποτέ άλλοτε αναγκαία σήμερα, μπορεί να στηριχτεί στις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτές εκφράζονται στην πολιτική κονίστρα και ούχ ήττον στις ανεξάντλητες δυνάμεις της κοινωνίας που αναθεωρεί τα πολιτικά δεδομένα. Είναι προφανώς η ώρα να κάνει τα δικά της βήματα η Ν.Δ. του κου Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ του κου Βενιζέλου απέδειξε ότι, ξεπερνώντας τα ανόητα κληρονομικά λάθη του, είναι εδώ, ενωμένο και ικανό να πρωταγωνιστήσει σε ένα συναγερμό για την ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης. Ήρθε η ώρα».
Είναι προφανές ότι για την διαπλοκή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου συνιστά το προοίμιο της μνημονιακής μεταπολίτευσης, με όσα δυσμενή σημαίνει αυτό για την πορεία της χώρας και όσα ανομολόγητα επενδύουν σε αυτή την εξέλιξη χρεωκοπημένες πολιτικά και οικονομικά δυνάμεις τους συστήματος. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αντιμέτωπη με τα νέα οικονομικά μέτρα, το πιθανότερο είναι να αποδειχθεί κυβέρνηση θερινών διακοπών και διασφάλισης της «σταθερότητας» στη χώρα έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: