Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Με τις "ευλογίες" Σαμαρά η συνεργασία Vodafone - Wind

Σε συμφωνία για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G, κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε αστικές περιοχές, προχώρησαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Vodafone Ελλάδας και η Wind Ελλάς.
Η συνεργασία αυτή θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες κινητής επικοινωνίας και θα επιτρέψει τη σημαντική αύξηση ευρυζωνικών ταχυτήτων μέσω κινητού δικτύου, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Όπως επισημαίνουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δυο εταιρείες, η συνεργασία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα, την οικονομία και τους συνδρομητές, ως αποτέλεσμα επενδύσεων που θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ στους κλάδους κατασκευών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, δημιουργώντας 650 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.
Το πρόγραμμα επενδύσεων θα έχει επιπλέον έμμεσα οφέλη και για άλλους κλάδους της οικονομίας που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια νέα κοινή εταιρεία, στην οποία και οι δυο εταιρείες θα είναι ισότιμοι μέτοχοι κατέχοντα από 50% των μετοχών της. Επίσης, διευκρινίζεται πως το προσωπικό της εταιρείας θα αποτελείται από εργαζόμενους και από τους δύο παρόχους, οι οποίοι θα μεταφερθούν με τα υπάρχοντα εργασιακά τους δικαιώματα και τους όρους απασχόλησης.
Η Vodafone Ελλάδας θα συνεχίσει να έχει την αποκλειστική λειτουργία του 4G δικτύου της σε όλη την Ελλάδα ενώ η Wind Ελλάς συνεχίζει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της το έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου της στη χώρα, έχοντας ήδη ολοκληρώσει το 70% στις κύριες αστικές περιοχές.
Η συμφωνία έχει διάρκεια 15 ετών και τελεί υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Χατζηδάκης; "Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κι άλλα καλά νέα"
"Σήμερα είχαμε ένα καλό νέο. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και άλλα καλά νέα και από άλλους συγγενείς ή άλλους χώρους" δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Σημείωσε, επίσης, ότι αν επιμείνουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, μπορούμε να μπούμε στη φάση της συγκομιδής και πως οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο.
"Η σημερινή συμφωνία αποτελεί παράδειγμα και για άλλες επενδύσεις, το επόμενο δάστημα" δήλωσε ο Ν. Μηταράκης.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών κ.κ. Ν. Ζαρκαλής και Περσιάνης ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συμφωνία για μερική κοινή χρήση των δικτύων τους και πως αυτή η επένδυση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργήσει πάνω από 650 νέες θέσεις εργασίας.
"Αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία" τόνισαν στις δηλώσεις τους και οι δύο.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι 
Αντίθετοι με τη συνεργασία πάντως δηλώνουν  οι εργαζόμενοι που σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE- ΠΑΝΑΦΟΝ  στις 30 Μαΐου επισημαίνουν:
"Η ίδρυση της νέας εταιρίας και η μεταφορά των τεχνικών εργαζομένων εκεί δεν υπαγορεύεται από την ανάγκη υλοποίησης του έργου, αλλά αποσκοπεί στο να μεγιστοποιήσει τα οφέλη που προσδοκά η εργοδοσία από το outsourcing, που βέβαια θα επιφέρει όλες τις οδυνηρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν με αντίστοιχες διαδικασίες (Kintec, IBM, HOL κλπ):
1. Οι συνάδελφοι που θα κληθούν να μεταφερθούν στην νέα εταιρία, θα πρέπει να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις, δηλαδή παύουν να καλύπτονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) της VODAFONE. Έτσι, ακόμη κι αν στην αρχή αυτές οι ατομικές συμβάσεις είναι στο ύψος των σημερινών απολαβών, στην πορεία θα γίνει ό,τι γίνεται σε όλες τις μικρές εργολαβικές εταιρίες όπου οι εργαζόμενοι έχουν ατομικές συμβάσεις: διαρκής αναπροσαρμογή των μισθών προς τα κάτω, κατάργηση επιδομάτων, επέκταση του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες για να βγει η δουλειά κλπ.
2. Στη νέα εταιρία, οι εργαζόμενοι θα είναι πλήρως ατομικοποιημένοι χωρίς συλλογική μορφή εκπροσώπησης, δίχως το δικό τους Σωματείο. Ειδικά στη σημερινή εποχή, που έχει διαλυθεί κάθε διάταξη της εργατικής νομοθεσίας και έχει αντικατασταθεί από την πλήρη ελευθερία του εργοδότη να κινείται μονομερώς («διευθυντικό δικαίωμα»), δίχως το δικό τους Σωματείο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας (μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών, αντικατάσταση του προσωπικού από «φτηνότερους» νεότερους κλπ).
  3. Η νέα εταιρία θα είναι μια ακόμη μικρή εταιρία υπεργολαβίας με μικρό αριθμό εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν την δύναμη κρούσης που έχουν σήμερα ως εργαζόμενοι της VODAFONE απέναντι στην εργοδοσία: μεγάλος αριθμός συναδέλφων για υποστήριξη, μία από τις μεγαλύτερες κερδοφόρες εταιρίες της χώρας με μεγάλα περιθώρια παραχωρήσεων στους εργαζόμενους, ένα αναγνωρίσιμο BRAND που δεν «συμφέρει» να «αμαυρωθεί» κλπ.
  4. Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τους εργαζόμενους που θα μείνουν στην VODAFONE. Ένα ακόμη outsourcing θα συρρικνώσει κι άλλο το προσωπικό της VODAFONE, θα εντείνει την διαίρεση μεταξύ μας. Ήδη σήμερα όλοι αυτοί που δουλεύουν για λογαριασμό της VODAFONE ανήκουν σε πολλές «συνεργαζόμενες» εταιρίες με διαφορετικούς εργοδότες, μισθούς, ωράρια κλπ. Ταυτόχρονα, θα αδυνατίσει το Επιχειρησιακό Σωματείο της VODAFONE, θα αποδυναμωθεί η ΕΣΣΕ, θα αυξηθούν οι εργοδοτικές πιέσεις για επιδείνωση των όρων εργασίας στα πρότυπα των «υπεργολαβικών».
5. Ένα Outsourcing στην Τεχνική Διεύθυνση, δηλαδή στον κορμό μιας τεχνικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας όπως η VODAFONE, σηματοδοτεί την μετάλλαξή της σε μια εταιρία με κυρίαρχη την εμπορική φυσιογνωμία. Αυτό σημαίνει ότι και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που θα μείνουν στην VODAFONE το μέλλον τους γίνεται πολύ πιο αβέβαιο, ειδικά όσο προχωράει η αποψίλωση του προσωπικού και η συνολική συρρίκνωση της εταιρίας.
5. Τέλος, δεν μπορούν να αποκλειστούν οδυνηρότερα σενάρια, όπως μια παταγώδης αποτυχία του όλου εγχειρήματος της νέας εταιρίας, που θα κοστίσει πολύ ακριβά πρώτα απ’ όλα στους εργαζόμενους και βέβαια σε ολόκληρη την VODAFONE. Ειδικά όταν –όπως καλά γνωρίζουμε- τέτοια εγχειρήματα προωθούνται και συνοδεύονται από τις βλέψεις φιλόδοξων στελεχών να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Ακόμη, είναι πιθανή η χειροτέρευση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου με αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας.
Για όλους αυτούς του λόγους, όλοι οι εργαζόμενοι σε VODAFONE και WIND πρέπει να πούμε ένα δυνατό:
ΟΧΙ στην νέα εταιρία
Το όποιο έργο να υλοποιηθεί από το προσωπικό των εταιρειών VODAFONE-WIND
Συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι στην Τεχνική Διεύθυνση γνωρίζουμε καλά ότι στην καθημερινή μας εργασία συνεργαζόμαστε συχνότατα με τους συναδέλφους από την WIND τόσο σε μεμονωμένα θέματα όσο και σε πολλά κοινά projects που έχουμε τρέξει στο παρελθόν (Collocation, Common Transmission κα). Αυτό λειτουργούσε μια χαρά μέχρι σήμερα και ποτέ δεν απασχόλησε την εργοδοσία. Τώρα, όμως, που θέλουν να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος στις πλάτες μας στέλνοντάς μας στην νέα εταιρία, ανακάλυψαν ότι δεν μπορούμε ως εργαζόμενοι VODAFONE και WIND να συνεργαστούμε και να τρέξουμε ένα ακόμη κοινό έργο.
Δεν μπορούν να πείσουν κανέναν μας. Θα υπερασπιστούμε την ενότητά μας ως εργαζόμενοι της Vodafone, όπως αυτή εκφράζεται με το ενιαίο επιχειρησιακό μας Σωματείο, με την επιχειρησιακή μας σύμβαση, με τους εκατοντάδες συναδέλφους μας, και το ίδιο θα κάνουν και οι συνάδελφοί μας από την Wind. Αυτή η ενότητα αποτέλεσε τη βάση για ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε κατακτήσει και διατηρήσει. Αυτή είναι η μόνη δύναμή μας ενόψει των μεγάλων επιθέσεων που έρχονται.
Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας αποφάσισε:
-Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα σχέδια της εργοδοσίας για την ίδρυση νέας εταιρίας, όπως και κάθε μορφής Outsourcing.
-Το όποιο έργο να υλοποιηθεί από τους εργαζόμενους της VODAFONE και της WIND.
- Κανένας εργαζόμενος τεχνικός να μην αποδεχτεί την μεταφορά του στην νέα εταιρία.
-Όλοι οι εργαζόμενοι να στηρίξουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι με τους αγώνες μας αυτό το δίκαιο αίτημα, να υπερασπιστούμε την ενότητά μας ως εργαζόμενοι της  VODAFONE". 

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: