Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

«Χέρι» και «γραμμή» στη δικαιοσύνη από Χαρδούβελη - «Ανυπακοή» στις δικαστικές αποφάσεις

Σαφέστατο μήνυμα ότι για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και όχι η δικαιοσύνη, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας απόψε στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.
Από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Χαρδούβελης, αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια και τις άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είπε πως «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα».
«Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», τόνισε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».
Διευκρίνισε ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε, στην ομιλία του, ως δεύτερο σημαντικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί «πρόκληση» για την κυβέρνηση, αυτό των «κόκκινων δανείων».
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, έκανε λόγο και για μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει συνολικά τη οικονομία».
Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε υπέρμαχος της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους του ΣΕΒ ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Είπε δε χαρακτηριστικά, ότι «ακόμα κι αν το Δεκέμβριο τελειώσουν τα Μνημόνια, δεν μπορούμε να ξαναπάμε στα παλιά».
Σχετικά με το ισχύον φορολογικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνει «μεγάλη απλοποίηση» και να διαμορφωθεί «ένα σταθερό φορολογικό σύστημα». Αλλά, συμπλήρωσε ότι για να σταματήσει το «ράβε- ξήλωνε του παρελθόντος», πρώτα θα «πρέπει να στηθεί ένας σωστός μηχανισμός ελέγχου και άντλησης πόρων». Πάντως, ανέφερε ότι «η κρίση έχει ωριμάσει τους Έλληνες, νομίζω ότι κατάλαβαν επιτέλους ότι το κράτος δεν είναι ο "πατερούλης" που τα δίνει όλα, ούτε όμως ο "κακός πατέρας" που δεν σου κάνει αυτό που θες».
Τέλος, κάλεσε τους επιχειρηματίες «να αρχίσουν να επενδύουν από τώρα», ενόψει της αντιστροφής του οικονομικού κύκλου, σημειώνοντας πως το «έξυπνο χρήμα» έρχεται στην Ελλάδα. «Όποιος επενδύσει τώρα θα έχει μεγάλη απόδοση στο μέλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Μεταρρυθμίσεις
Ο υπουργός επίσης τόνισε ότι «η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες δεν είναι σε μνημόνιο αναγκαστικά. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπό την επίβλεψη της Ευρώπης, αλλά δεν έχουν το σκληρό «κορσέ» που έχουμε εμείς αυτή την εποχή.
Αν συνεχίσουμε θα φτιάξουμε τελικά μια ανταγωνιστική χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος. Να είναι μια οικονομία που θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και κυρίως στις εξαγωγές.
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι». Είναι δυσκολότερο να διατηρήσεις ένα επίτευγμα απ΄ ό,τι να το κατακτήσεις.
Δεν σας κρύβω ότι οι πιέσεις είναι έντονες και αναφέρω ως παράδειγμα τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική.
Το δεύτερο είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, διότι θα είναι μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα.
Βεβαίως, όταν μιλάμε για αναδιάρθρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πάντοτε σκεφτόμαστε το ταλαίπωρο Δημόσιο- το οποίο πραγματικά έχει ταλαιπωρήσει και τον ιδιωτικό τομέα- αλλά ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία.
Αυτό λοιπόν είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο και εμείς ως κυβέρνηση το βλέπουμε. Έχει φτιαχτεί μια Διυπουργική η οποία ασχολείται με το θέμα, μπορούμε να μιλήσουμε αργότερα για τις λεπτομέρειες».

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: