Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Κυνηγημένοι οι άστεγοι στις ΗΠΑ

Αντί να βρεθεί τρόπος να βοηθηθούν, μπαίνουν στο στόχαστρο. Απαγορεύσεις και μέτρα κατά των αστέγων στις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ
Είναι όλο και πιο δύσκολο να είναι να είσαι άστεγος στην Αμερική. Από το 2001, οι Αμερικανοί έχουν χάσει το 13% του εισοδήματός τους, ενώ έχει αυξηθεί δραματικά η έλλειψη στέγης σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου αστέγων και φτώχειας (NLCHP) σε 187 πόλεις των Η.Π.Α.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 18% των πόλεων απαγορεύουν στους άστεγους να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους ενώ το 42% αυτών τους απαγορεύουν να κοιμούνται σε οχήματα.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του 2011, τουλάχιστον 47 εκατομμύρια πολίτες επιζούν χάρη στα κουπόνια σίτισης.
Μεγάλο ποσοστό των νεο-άστεγων είναι μέλη οικογενειών που έχασαν τα σπίτια τους, ενώ πολλοί είναι κι αυτοί που αν και εργάζονται, δεν έχουν αρκετά χρήματα για να νοικιάσουν σπίτι και ζουν σε τροχόσπιτα ή αυτοκίνητα.
"Τον περασμένο Μάιο, οι υπεύθυνοι της πόλης του Lauderdale της Φλόριντα ψήφισαν μια σειρά διαταγμάτων κατά της δημόσιας μέθης, της ούρησης και του ύπνου στα πεζοδρόμια σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους αστέγους και να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής στην πόλη" ανέφερε ο εκπρόσωπος της πόλης Matt Little στην USA Today.
"Η πόλη του Fort Lauderdale ιστορικά στέκεται πλάι σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη." ανέφερε ο Little
Υπάρχουν κάποιες πόλεις που συγκεντρώνουν πόρους για την παροχή στέγης και άλλων υπηρεσιών, αντί να ποινικοποιούν τους αστέγους, αναφέρει η έκθεση.
Παράδειγμα το Dade County στην Πολιτεία της Φλόριντα που συγκεντρώνει χρήματα για τους αστέγους.
Το NLCHP κάλεσε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δαπανήσει το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για να αποτρέψει τους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους.

Στέφανος Νικήτας
Πηγή: pbs.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: