Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Η... τρελή λίστα με τους φόρους υπέρ τρίτων

ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ - ΠΟΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Τέλος μπαίνει στο... παράδοξο μοντέλο των φόρων υπέρ τρίτων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Η κατάργηση μιας πλειάδας φόρων (αποτελούν κυρίως έσοδα επικουρικών ταμείων) έχει δρομολογηθεί. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, θα αποτελέσουν παρελθόν από 1ης Ιανουαρίου 2015.
Οριστικό τέλος μπαίνει σε δεκάδες φόρους υπέρ τρίτων, κατά κύριο λόγο σε κοινωνικούς πόρους που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.
Πρόκειται για μία μακρά λίστα επιβαρύνσεων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τον καταναλωτή.
Το ξήλωμα ξεκίνησε με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, συνεχίζεται με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για φόρους υπέρ τρίτων που αποτελούν έσοδα επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με την επικαιροποιημένη λίστα των φόρων που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για να τη θέσουν υπόψη της τρόικας.
Κοινή συνισταμένη και των τριών αυτών κινήσεων είναι ότι τα τέλη υπέρ τρίτων καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2015 χωρίς άλλη παράταση.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η παρέμβαση στους κοινωνικούς πόρους των επικουρικών ταμείων αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δεύτερη δόσης του 1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.
Η κατάργηση των πόρων αυτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί αναχρονιστικοί, θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να ανοίξει μία νέα μεγάλη «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι απώλειες υπολογίζονται σε 470 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και κυρίως πλήττονται επικουρικά, μετοχικά ταμεία και οι φορείς πρόνοιας (π.χ. δικηγόρων, μηχανικών, ενστόλων, αρτοποιών, χημικών, κληρικών κ.ά.).
Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων, πρόκειται να καταργηθούν οι ακόλουθοι κοινωνικοί πόροι:
• Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Εσοδα του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) από συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Φυματικού Προσωπικού.
• ΕΤΑΑ - Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών. Ποινικά έσοδα. Το 0,85% από τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών.
• ΕΤΑΑ - Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών. Σε οποιαδήποτε δημοσίευση - τροποποίηση καταστατικού εταιρείας καταβάλλεται εισφορά υπέρ του τομέα ως εξής: 1. Αναλογικό τέλος (ποσοστό 1% επί του κεφαλαίου των προσωπικών εταιρειών και των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης) για τα δημοσιευμένα στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατ/κά των εταιρειών και 2. Ποσοστό ίσο προς τα 2/3 του τέλους χαρτοσήμου (0,5% του κεφαλαίου) κατά τη δημοσίευση των πράξεων παραστάσεων της διάρκειας των άνω εταιρειών.
• ΕΤΕΑ και το ΤΑΠΙΤ - Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου. Η εισφορά 2% στην τιμή πώλησης τσιμέντου.
• ΕΤΕΑ - Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Η κράτηση 2% στα ενοίκια δήμων και δημοτικών ιδρυμάτων και σε έργα.
• Τομέας Πρόνοιας των Κληρικών. Τα έσοδα από κρατήσεις για άδειες γάμου, πιστοποιητικά, εισφορά 4% σε αποδείξεις δαπανών και η εισφορά στα κεριά.
• ΕΤΕΑ - ΕΤΕΑΜ. Το 0,5% από τα ετήσια έσοδα των ταμείων.
• ΟΑΕΕ - Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών. Το 10% από τα ανεξαργύρωτα δελτία στοιχημάτων και το 0,5% των ακαθάριστων εισπράξεων από στοιχήματα.
• Τομέας Πρόνοιας των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Το 1% από κάθε λογαριασμό και το 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ.
• ΕΤΕΑ - Επικουρικό των Χημικών. Εισφορές 0,01 ευρώ επί των παραγόμενων ποσοτήτων τσιμέντου, οινοπνεύματος, ζύμης αρτοποιίας.
• ΕΤΕΑ - ΤΕΑΔΥ. Το 2% από τα ετήσια έσοδα από τις ιατρικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών.
• Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών. Το 0,5% επί της αξίας στρατιωτικών έργων.
• Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Τα έσοδα από τις κρατήσεις 1,5%-3% επί των δημοσίων πληρωμών λειτουργικών δαπανών, ενοικίων, προμηθειών, εκτελούμενων έργων.
• ETEA (ΤΣΑΥ). Οι εισφορές 0,29-0,44 ευρώ για κάθε κρεβάτι ιδιωτικής κλινικής.
• Επικουρικό Ταμείο των Αρτοποιών. Εισφορά 0,40 ευρώ για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων και το 2,9% του ποσού που αποδίδεται στην Ομοσπονδία Αρτοποιών.
• Επικουρικό Ταμείο των Εργαζομένων στις Εταιρείες Πετρελαιοειδών. Εισφορά ένα τις χιλίοις επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.
• Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Ποσοστό 1% έως 5% σε διάφορα συμβόλαια ασφάλισης.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Κοινωνικοί πόροι που καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015
1 Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ): Εσοδα από συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Φυματικού Προσωπικού.
2 ΕΤΑΑ - Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών: Ποινικά έσοδα. Το 0,85% από τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών.
3 ΕΤΑΑ - Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών: Σε οποιαδήποτε δημοσίευση τροποποίησης καταστατικού εταιρείας καταβάλλεται εισφορά υπέρ του τομέα.
4 ΕΤΕΑ και ΤΑΠΙΤ - Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου: Εισφορά 2% στην τιμή πώλησης τσιμέντου.
5 Τομέας Πρόνοιας των Κληρικών: Τα έσοδα από κρατήσεις για άδειες γάμου, πιστοποιητικά, εισφορά 4% σε αποδείξεις δαπανών και η εισφορά στα κεριά.
6 ΕΤΕΑ - Τομέας Πρόνοιας Δημο­τικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων: Η κράτηση 2% στα ενοίκια δήμων, δημοτικών ιδρυμάτων και σε έργα.
7 ΟΑΕΕ - Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών: Το 10% από τα ανεξαργύρωτα δελτία στοιχημάτων και το 0,5% των ακαθάριστων εισπράξεων από στοιχήματα.
8 Τομέας Πρόνοιας των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Το 1% από κάθε λογαριασμό και το 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ.
9 ΕΤΕΑ - Επικουρικό των Χημικών. Εισφορές 0,01 ευρώ επί των παραγόμενων ποσοτήτων τσιμέντου, οινοπνεύματος, ζύμης αρτοποιίας.
10 Επικουρικό Ταμείο των Αρτοποιών: Εισφορά 0,40 ευρώ για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων και το 2,9% του ποσού που αποδίδεται στην Ομοσπονδία Αρτοποιών.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: