Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Σφραγίσματα με δωρεάν... μεταφορά και μπόνους μασάζ

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Από δωρεάν μεταφορά με σοφέρ έως και υπηρεσίες... μασάζ, ειδικά για τους Ελληνες πελάτες, προσφέρουν οι οδοντιατρικές κλινικές που έχουν στηθεί στη Γευγελή της ΠΓΔΜ, μία ανάσα από τα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία.
Στην περιοχή αυτή, όπως και σε άλλες που γειτνιάζουν με τη Βόρεια Ελλάδα, λειτουργούν υπερσύγχρονα οδοντιατρικά κέντρα με εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, αλλά και τριτοκοσμικά οδοντιατρεία που παρέχουν αμφιλεγόμενης ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής υπηρεσίες, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Το πρόσφατο περιστατικό με τη 14χρονη μαθήτρια από την Κοζάνη, που κινδύνευσε σοβαρά από ακατάσχετη αιμορραγία έπειτα από εξαγωγή νεογιλού δοντιού στη Γευγελή, δεν είναι το μοναδικό, ούτε εξέπληξε τους Ελληνες οδοντιάτρους που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Οι τελευταίοι πολύ συχνά καλούνται να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις εκ των υστέρων, προκειμένου να διορθώσουν κακοτεχνίες, μολύνσεις και άλλες παρενέργειες οδοντιατρικών υπηρεσιών που έχουν παρασχεθεί σε γειτονικές χώρες.
Οπως διευκρινίζουν, δεν αμφισβητούν την κατάρτιση και τις ικανότητες των συναδέλφων τους, αλλά η απουσία πιστοποιήσεων πτυχίων, ιατρείων και υλικών που ισχύουν στην ΕΕ επιτρέπει τη διενέργεια και μη ασφαλών οδοντιατρικών πράξεων.
Πεντασέλιδο διαφημιστικό φυλλάδιο μίας από τις δημοφιλείς οδοντιατρικές κλινικές στη Γευγελή, τυπωμένο στα Ελληνικά, που μοιράζεται ως φεϊγβολάν στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, διαφημίζει τις ειδικές παροχές που προσφέρονται σε Ελληνες πελάτες. Στις πρώτες σελίδες του φυλλαδίου δίνονται πληροφορίες για τις υπηρεσίες στην ενδοδοντική, την κοσμητική και την οδοντιατρική αποκατάσταση, που παρέχονται στις εγκαταστάσεις του, σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από αυτές στην Ελλάδα.
Στο οπισθόφυλλο προβάλλεται η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς των πελατών όλες τις ώρες τις ημέρας από πόλεις της Β. Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Βέροια, η Κατερίνη, η Καβάλα, η Δράμα, το Πολύκαστρο κ.ά.
Η τέταρτη σελίδα τιτλοφορείται «Ειδική προσφορά για Ελληνες ασθενείς» και παραθέτει μία σειρά από ειδικές παροχές, όπως μασάζ, υδρομασάζ, χαμάμ, σολάριουμ, swiss showers και φινλανδική σάουνα, συνοδεύοντάς τις με φωτογραφίες καλλίγραμμων γυναικών.
«Σε αυτό το επίπεδο ομολογούμε πως δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Εμείς είμαστε επιστήμονες και διαχειριζόμαστε την υγεία ασθενών», τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης και προσθέτει: «Η υγεία δεν είναι προϊόν και ο ασθενής δεν είναι καταναλωτής. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα με αυτούς τους όρους».
Οικονομική «αιμορραγία»
Για τους δημότες Παιονίας Κιλκίς, που απέχει ελάχιστα λεπτά από τα σύνορα, η Γευγελή είναι κάτι σαν προάστιο και η διαρροή πλούτου προς αυτήν έχει πάρει τα χαρακτηριστικά οικονομικής «αιμορραγίας». «Κάθε Πέμπτη που έχει λαϊκή αγορά απέναντι, η πόλη αδειάζει. Οι αγροτικές επιδοτήσεις ξοδεύονται στα καζίνα, ενώ τα βενζινάδικα κάνουν χρυσές δουλειές και τα δικά μας κλείνουν», λέει ο δήμαρχος Παιονίας, με έδρα το Πολύκαστρο, Χρήστος Γκουντενούδης, ενώ σε ό,τι αφορά τα οδοντιατρεία επισημαίνει: «Εχουν ανοίξει πολυκλινικές με γυναίκες - μοντέλα για να προσελκύουν κόσμο και με τιμές μισές από τις δικές μας».
ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ
Καμπανάκι για τα υλικα
Οι Ελληνες οδοντίατροι χαρακτηρίζουν ως μύθο την αντίληψη του κόσμου ότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες στις γειτονικές βαλκανικές χώρες κοστίζουν φτηνότερα κατά 50% ή ακόμα και περισσότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα. Οπως αναφέρουν, λόγω της κρίσης οι τιμές για πολλές από τις οδοντιατρικές πράξεις και θεραπείες έχουν υποχωρήσει σημαντικά και προσεγγίζουν αυτές στα βόρεια σύνορα, ενώ εκεί όπου οι διαφορές παραμένουν μεγάλες οφείλονται κυρίως στη διαφορά ποιότητας και ασφάλειας υλικών.
Διαρροή και στη Βουλγαρία
Ανατολικότερα, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η κατάσταση είναι παρόμοια, με μεγάλη διαρροή ασθενών προς οδοντιατρεία του Σαντάνσκι και άλλων βουλγαρικών πόλεων, για λόγους οικονομίας.
Οι Ελληνες οδοντίατροι, ωστόσο, αναγνωρίζουν πως οι κίνδυνοι εδώ είναι μικρότεροι, καθώς η γειτονική χώρα είναι μέλος της ΕΕ και ισχύουν, όπως στην Ελλάδα, ειδικές προδιαγραφές πιστοποίησης πτυχίων, ειδικοτήτων, ιατρείων και υλικών.
«Δεν μπορούμε να γενικεύσουμε και να πούμε πως οι οδοντίατροι στη Βουλγαρία είναι κακοί και στην Ελλάδα είναι καλοί. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι αντικειμενικοί παράγοντες που προσδιορίζουν μία οδοντιατρική θεραπεία.
Κάποιες εργασίες απαιτούν 5 και 6 επισκέψεις, οι οποίες στη Βουλγαρία περιορίζονται σε μία ή δύο, λόγω απόστασης. Ετσι βλέπουμε συχνά δουλειές που δεν έχουν γίνει σωστά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Σερρών Νικόλαος Φρυδάς.
Οι Ελληνες βάζουν λουκέτο στα ιατρεία τους
Η Πετρούλα Μπόσνα διατηρεί οδοντιατρείο στην Αριδαία της Πέλλας, που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και είναι πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου του νομού.
Οπως αναφέρει, μεγάλο ποσοστό των ασθενών της ίδιας, όπως και άλλων συναδέλφων της, είναι κάτοικοι της περιοχής που έχουν πρώτα επισκεφθεί κάποιο οδοντιατρείο στην άλλη πλευρά των συνόρων και εκ των υστέρων πηγαίνουν σε αυτούς για διόρθωση και αποκατάσταση κακοτεχνιών.
«Καθημερινά βλέπουμε τέτοια περιστατικά. Δεν λείπουν και οι σοβαρές περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο, όπως ένα πρόσφατο κρούσμα μόλυνσης με μικρόβια. Το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας. Κάθε τι από τα υλικά που βάζουμε στα ιατρεία μας έχει πάνω του ένα σηματάκι CE. Δεν γίνεται τυχαία αυτό», επισημαίνει.
Οδοντίατροι από την περιοχή έχουν κλείσει τα ιατρεία τους λόγω μειωμένης κίνησης και άλλοι υποχρεώνονται να προσφέρουν περιστασιακά τις υπηρεσίες τους και στο εξωτερικό, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Ο κ. Βλάσης Τσανασίδης, που ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου στο Πολύκαστρο Κιλκίς, υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει στη Γερμανία για δύο χρόνια προκειμένου να εργαστεί εκεί και επέστρεψε όταν είδε την κίνηση να αυξάνεται και πάλι, κυρίως για επανεξέταση και αποκατάσταση βλαβών. «Εχει αρχίσει να διαφαίνεται μία αντίστροφη πορεία. Ερχονται κάποιοι με τη γέφυρα στο χέρι ή με σπασμένη μασέλα για να τους τη φτιάξουμε», σημειώνει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: