Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθούν επίγειοι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση των αυξημένων πληθυσμών ενήλικων κουνουπιών στους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης  από αύριο Τρίτη 18 Αυγούστου 2015 μέχρι και την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας της ΠΚΜ, λόγω του αυξημένου πληθυσμού ενηλίκων κουνουπιών στις περιοχές των Δήμων Χαλκηδόνας και Δέλτα και έχοντας υπόψη την ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας από νοσήματα που μεταδίδουν τα ενήλικα κουνούπια, αποφασίστηκε με σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων Αρχών (Περιφέρειας και Δήμου Δέλτα, Δήμου Χαλκηδόνας) η έναρξη δράσεων ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους σε συγκεκριμένες περιοχές, με σκοπό την όσο το δυνατό περισσότερο μείωση του πληθυσμού τους.
Οι ψεκασμοί θα γίνουν από εδάφους σε ακατοίκητες περιοχές, όπου δεν κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα γύρω από τους οικισμούς Άδενδρο, Κάτω Γέφυρα, Χαλάστρα, Ανατολικό, Άγιος Αθανάσιος, Βραχιά, Μάλγαρα και Κύμινα.
Θα αρχίσουν από το απόγευμα (σούρουπο) της Τρίτης 18 Αυγούστου 2015, μετά τη δύση του ηλίου, με εφαρμογές που θα διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Το πρόγραμμα των ψεκασμών ανά οικισμό είναι το εξής:
-Τρίτη 18 Αυγούστου 2015: Άδενδρο και Κάτω Γέφυρα.
-Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015: Χαλάστρα και Ανατολικό.
-Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015: Άγιος Αθανάσιος και Βραχιά.
-Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015: Μάλγαρα και Κύμινα.
Για τους ψεκασμούς θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα σκευάσματα που έχουν την προβλεπόμενη άδεια του Υπουργείου Υγείας για το σκοπό αυτό.
Η διενέργεια των ψεκασμών θα γίνει από την ανάδοχο εταιρεία του έργου που διαθέτει τον προβλεπόμενο κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και αυξημένη εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές.
Οι ψεκασμοί θα γίνουν εκτός οικισμών, και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτούς, συνεπώς δεν είναι απαραίτητα τα μέτρα προφύλαξης των κατοίκων εντός των οικισμών (όχι εγκλεισμός στα σπίτια – επιτρέπεται η κυκλοφορία ανθρώπων και ζώων εντός του οικισμού). Οι Δήμοι παρακαλούνται να ενημερώσουν τους κατοίκους για την αποφυγή της παρουσίας τους στις πέριξ των οικισμών περιοχές κατά τις ώρες ψεκασμού κατόπιν συννενόησης με τους αναδόχους του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: