Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Μονομαχία Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη στις 10 Ιανουαρίου

Στον δεύτερο γύρο, στις 10 Ιανουαρίου, θα κριθεί τελικά ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Στις χθεσινές κάλπες ο Β. Μεϊμαράκης εξασφάλισε προβάδισμα, ενώ το αποτέλεσμα επιτρέπει και στον Κυρ. Μητσοτάκη να θεωρεί ανοιχτό το αποτέλεσμα της μονομαχίας. Οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν, οι εσωκομματικές διεργασίες που ήδη άρχισαν και η στάση των Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη θα είναι καθοριστικά στοιχεία για τον νικητή.
Ενα εξαιρετικά απαιτητικό σκηνικό για το δίδυμο που ανέδειξε η «γαλάζια» κάλπη πανελλαδικώς, αποκλείοντας την εκλογή νέας ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία από τον πρώτο γύρο, διαμορφώνεται πλέον, εν όψει της μάχης της 10ης Ιανουαρίου μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρότι ο κ. Μεϊμαράκης εξασφάλισε καθαρό προβάδισμα -το οποίο αναγνώρισαν εγκαίρως οι άλλοι τρεις ανθυποψήφιοί του-, το αποτέλεσμα επιτρέπει και στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρεί ανοιχτό τον δεύτερο γύρο και να προσβλέπει στις εν δυνάμει συμμαχίες με τις εσωκομματικές δυνάμεις που στήριξαν τους κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.
Εμπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης, που οδήγησε σε μια ιδιαιτέρως δύσβατη συγκυρία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, γνωρίζει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα για το μπρα ντε φερ του Ιανουαρίου κρύβεται εν πολλοίς στο ποσοστό της πρωτιάς του αλλά και στη διαφορά με τον βασικό αντίπαλό του, ο οποίος με τη μεταμεσονύχτια δήλωσή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία και τις ριζικές αλλαγές στο κόμμα της ΝΔ.
Η «ψαλίδα»
Εγκυρότατες πληροφορίες γύρω στα μεσάνυχτα επέμεναν ότι ο Β. Μεϊμαράκης είχε ξεπεράσει το 40% και στελέχη τον ενημέρωναν ότι η διαφορά με τον κ. Μητσοτάκη θα άγγιζε πιθανότατα και τις 15 μονάδες.
Ωστόσο, το επιτελείο του επίσης Κρητικού πολιτικού διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του ότι ο αρχικός προβληματισμός του κ. Μητσοτάκη για τη στάση του άρχισε να απομακρύνεται με τη συγκέντρωση στοιχείων ότι η ψαλίδα δεν θα μεγάλωνε, αλλά θα κυμαινόταν τελικά γύρω στις 12-13 μονάδες.
Μάλιστα στα ατού για τον β' γύρο ο κ. Μητσοτάκης προσμετρούσε και την εκτίμηση ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης θα τον στηρίξει ανοιχτά στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η έντονη έως και σφοδρή αντιπαράθεση του κ. Τζιτζικώστα με τον κ. Μεϊμαράκη κατά την προεκλογική περίοδο θα στρέψει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του περιφερειάρχη μακριά από τον τέως μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ.
Από την άλλη πλευρά, ο έχων το προβάδισμα είναι γνωστό ότι καταγράφει ισχυρές δυνάμεις ανά την Ελλάδα, ενώ καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση της πρωτιάς έπαιξε και το καραμανλικό στοιχείο, κάτι που αποτελεί δυνατή αφετηρία και για τη νέα μάχη.
Ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε, δε, να μην κάνει δήλωση, παρά το γεγονός ότι είχε καλή εικόνα για το αποτέλεσμα μετά τα μεσάνυχτα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίμησε να αναλύσει τις λεπτομέρειες του αποτελέσματος και να παρέμβει δημοσίως την κατάλληλη ώρα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επικράτηση του διδύμου Βαγγέλη Μεϊμαράκη - Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που αποφάσισαν να πάρουν μέρος στις χθεσινές εξ αναβολής εκλογές προτιμούν σαφέστατα την άμεση παρουσίαση μιας σύγχρονης κεντροδεξιάς ατζέντας που θα λειτουργήσει ως πρόπλασμα για την ανάδειξη της «γαλάζιας» πρότασης διακυβέρνησης.
Ανοδος στα γκάλοπ
Η μεγάλη συμμετοχή που -αξίζει να σημειωθεί- δεν είχαν προβλέψει τα επιτελεία των υποψηφίων με μια δεύτερη ανάγνωση εμφανίζει τη βούληση των «γαλάζιων» οπαδών να ισχυροποιηθεί άμεσα η παράταξή τους, να καταγράψει δημοσκοπική άνοδο στα γκάλοπ και να απεγκλωβιστεί από το παρατεταμένο κλίμα ηττοπάθειας μετά τις τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρούν ότι υπάρχει πλέον η βάση για να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο, προβλέπουν ταυτόχρονα ότι μέσα στις επόμενες ώρες οι διεργασίες για την αναζήτηση συμμαχιών, στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο, θα καθορίσουν και τις συνθήκες της προεκλογικής πορείας και ίσως προσδώσουν χαρακτηριστικά ντέρμπι στον τελικό αγώνα.
Το σίγουρο είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για την τελική ευθεία και την εκλογή νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία έχει ήδη αρχίσει και ότι η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου θα ανάψει το «πράσινο φως» στα επιτελεία των μονομάχων για τη συγκρότηση του «Οδικού Χάρτη» που θα ακολουθήσουν το προσεχές 20ήμερο...

Φώφη Γιωτάκη
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: