Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Με -2 βαθμούς Κελσίου, κατατέθηκε το σχέδιο για το κλίμα

Η γαλλική προεδρία της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP21) κατέθεσε στους εκπροσώπους των 195 χωρών το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων (επτά λιγότερες από το τελευταίο προσχέδιο), πράγμα που σημαίνει ότι αφαιρέθηκαν διάφορα σημεία στα οποία δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή υπήρχαν ουσιώδεις διαφωνίες.
«Στην αρχή ενός δρόμου»
Το κείμενο κατέθεσε ένα πολύ συγκινημένος Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είπε πως το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» και «να προσπαθήσει να τη μειώσει στους ενάμισι βαθμούς Κελσίου».
Άλλωστε, η μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας έως το 2100 κάτω των 2 βαθμών Κελσίου έναντι της προβιομηχανικής εποχής ήταν ο πρωτεύων στόχος αυτής της διάσκεψης. Επίσης ήταν βασικό αίτημα όλων των μικρών νησιωτικών κρατών, όπως και των μικρών και ασθενών οικονομικά χωρών του πλανήτη.
Ο Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική», ενώ σημείωσε πως το ποσό των 100 δισ. δολαρίων, που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αλλαγή, «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο».
Όπως διευκρίνισε, τα «100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μετά το 2020», οπότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα στο Παρίσι και «ένας νέος ποσοτικός στόχος πρέπει να οριστεί το αργότερο το 2025».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, το κείμενο μιλάει για μια ισορροπία μεταξύ των εκπομπών αερίων που παράγονται από τον άνθρωπο και της ικανότητας του πλανήτη να τα απορροφά.
Επίσης, προβλέπεται πενταετής έλεγχος των αποτελεσμάτων και κατά περίπτωση ανανέωση δεσμέυσεων για την προστασία του κλίματος.
Τέλος, υπάρχει σαφής αναφορά σε νομικές συνέπειες σε όσους δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ποιες θα είναι αυτές, ούτε ποιος φορέας θα τις επιβάλλει.
Μπαν: «Ο κόσμος μάς βλέπει»
Στην ομιλία του μετά την κατάθεση της συμφωνίας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει προσπαθήσει πολύ για την επίτευξη της συμφωνίας, είπε:
«Ολόκληρος ο Κόσμος σας παρακολουθεί. Δισεκατομύρια ανθρώπων βασίζονται στη σοφία σας».
Όπως τόνισε «ήρθε πλεον η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα άν λειτουργούν με μέτρο το διεθνές συμφέρον».
Συνεπώς, κατέληξε, «πρέπει να κάνουμε αυτό που ορίζει η επιστήμη, πρέπει να προστατέψουμε τον πλανήτη που μας τρέφει, πρέπει να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια και να στρωθούμε στη δουλειά».
Ολάντ: «Μια συμφωνία χωρίς προηγούμενο»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που έχει επενδύσει πολλά, ακόμη σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο στην επίτευξη της συμφωνίας, κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που μετέχουν στη Διάσκεψη για το Κλίμα να υιοθετήσουν «την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα».
Μάλιστα χαρακτήρισε τη συμφωνία ως κάτι «χωρίς προηγούμενο» στην ιστορία των διεθνών συζητήσεων για το περιβάλλον.
Κέρι: «Σημείο αφετηρίας»
Πεπεισμένος ότι η συμφωνία, που αναμένεται να εγκριθεί απόψε, είναι «ένα σημείο αφετηρίας» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι «φαίνεται μια καλή συμφωνία, αλλά θα το δούμε. Μικρά πράγματα μπορούν να γίνουν, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα σημείο αφετηρίας».
Ακτιβιστές: «Ανεπαρκής και αδύναμη»
Οι ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος καταγγέλλουν πάντως τη συμφωνία για το κλίμα ως ανεπαρκή και αδύναμη να προστατέψει τον πλανήτη.
Ο εκπρόσωπο της οργάνωσης Attac, Τομά Κουτρό, μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμφωνία «οφθαλμαπάτη», πίσω από την οποία κρύβεται η έλλειψη σοβαρών μέτρων ώστε να αντικατασταθεί το πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας.
«Η συμφωνία είναι απαράδεκτη» είπε, «το κλίμα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Εκ μέρους της οργάνωσης Alternatiba, ο Γκιγιόμ Ντουρέν είπε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμφωνία δεν είναι αρκετή».
Τι έσβησαν...
Το κείμενο περιείχε στοιχεία τα οποία τελικά σβήστηκαν από την τελική εκδοχή που κατατέθηκε στους συνέδρους.
Μεταξύ αυτών ήταν λέξεις και φράσεις που θεωρήθηκαν από ενοχλητικές έως απαράδεκτες, κυρίως από την Κίνα,όπως «κλιματική ουδετερότητα» ή «ουδετερότητα εκπομπών αερίων», και αφορούσαν αυτήν ακριβως την εξισορρόπηση μεταξύ εκπομπών και της ικανότητας του περιβάλλοντος να τις απορροφά.
Επίσης, υπήρχε ένα τμήμα το οποίο έφερε τον τίτλο «απώλειες και ζημίες», ωστόσο, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, αφαιρέθηκε, διότι «δεν περιέχει ούτε παρέχει τη βάση για αξιοπιστία ή αποκατάσταση».
Το άλλο στοιχείο που παρέλειψαν τελικά ήταν η πρόβλεψη για «εθελοντική οικονομική βοήθεια» από τα πλούσια προς τα φτωχότερα κράτη ώστε να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Ικανοποίηση 
H ομάδα της G77, όπου μετέχουν 134 αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες και η Κίνα, εξέφρασε την «ικανοποίησή» της για το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που κατατέθηκε σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου της.
«Είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί. Είμαστε ευτυχείς που επιστρέφουμε στις πατρίδες μας με αυτό το κείμενο» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νοζίφο Μξακάτο- Ντισέκο, πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής και εκπρόσωπος τύπου της G77.
Σε θετική κατεύθυνση 
Το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα, που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ, αποτελεί μια «στροφή», δήλωσαν ΜΚΟ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στο ότι παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εθνικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών ρύπων.
Το σύμφωνο στέλνει στην «άσχημη πλευρά της Ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που είναι εν πολλοίς η αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εκτίμησε εκπρόσωπος της Greenpeace.
«Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα», συνοψίζει εκπρόσωπος του World Resources Institute, που εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κείμενο ορίζει επιτέλους έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πηγή αυτή της χωρίς προηγούμενο απορρύθμισης του κλίματος.
«Στο εξής όλα όσα θα κάνουν οι κυβερνήσεις θα μπορεί να μετρηθεί σε σχέση με αυτό τον στόχο», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του WWF. 
• Πλέον, το κείμενο της συμφωνίας θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και θα παραδοθεί στη διάρκεια της ημέρας στους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν, με στόχο πλέον να ψηφιστεί.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: