Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Μας αντιγράφουν!

Την ευνοϊκή φορολόγηση με την οποία επιβραβεύει το ελληνικό κράτος τους εφοπλιστές εφαρμόζει και η Γερμανία, παρά τα όσα αντίθετα διατυμπανίζει σε βάρος της χώρας μας.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Tageszeitung, οι Γερμανοί εφοπλιστές -που όπως οι Ελληνες ομόλογοί τους απολαμβάνουν ήδη ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο καθεστώς φορολόγησης- θα απαλλαγούν στο άμεσο μέλλον από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών στο 100% αυτού.
Η φοροελάφρυνση αυτή πρόκειται να περάσει από τη γερμανική Βουλή τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος και αποτελεί ένα ακόμη «δώρο» της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών προς τους Γερμανούς εφοπλιστές που σήμερα έχουν τον 4ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου.
Βάσει της σχετικής νομοθεσίας που ισχύει σήμερα στη Γερμανία οι επιχειρήσεις οφείλουν να παρακρατούν τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων τους και να τον αποδίδουν εν συνεχεία στο κράτος.
Οι Γερμανοί εφοπλιστές απολαμβάνουν όμως ευνοϊκότερο καθεστώς, το οποίο τους επιτρέπει να καρπώνονται το 40% του φόρου εισοδήματος που παρακρατούν από τους εργαζομένους τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα πλοία τους φέρουν τη γερμανική σημαία.
Ασυνέπεια...
Ακόμη κι έτσι όμως ελάχιστες από τις 350 μικρομεσαίες εφοπλιστικές εταιρείες της Γερμανίας ανταποκρίνονται στην απόδοση του υπολειπόμενου φόρου.
Η νέα νομοθεσία τούς… επιβραβεύει γι' αυτή την ασυνέπεια αφού καταργεί το δεύτερο βήμα. Δηλαδή οι εταιρείες θα παρακρατούν μεν τον φόρο εισοδήματος, αλλά δεν θα έχουν την υποχρέωση να τον αποδίδουν στο κράτος.
Η σκανδαλώδης μεταρρύθμιση στοχεύει, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, στη… «διασφάλιση της ναυτικής τεχνογνωσίας για τη θαλάσσια οικονομία».
Η αντιπολίτευση όμως και πιο συγκεκριμένα οι Πράσινοι αντιδρούν και τονίζουν ότι την ώρα που η Ελλάδα επικρινόταν δικαίως από όλες τις πλευρές για τις φορολογικές απαλλαγές των εφοπλιστών, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να συνδράμει γενναιόδωρα τον εγχώριο κλάδο.
Πρόκειται για «πολιτική διγλωσσία της καγκελαρίου Μέρκελ», σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής των Πρασίνων, Λίζα Πάουλ.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με πρώτη και καλύτερη τη γνωστή Bild, καλούσαν με πομπώδεις και πηχυαίους τίτλους τις ελληνικές κυβερνήσεις να φορολογήσουν επιτέλους τους Ελληνες εφοπλιστές.
Εκείνο όμως που παρέλειπαν να πουν τόσο τα γερμανικά ΜΜΕ όσο και η πλειονότητα των Γερμανών πολιτικών ήταν ότι αντίστοιχα ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση με αυτήν που απολαμβάνουν οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν και οι Γερμανοί ομόλογοί τους που φορολογούνται και αυτοί από τα τέλη της δεκαετίας του '90 με βάση το τονάζ –τη χωρητικότητα των πλοίων τους– και όχι τα κέρδη τους.
Τα χαμένα φορολογικά έσοδα για το γερμανικό κράτος από την ευνοϊκή αυτή μεταχείριση των εφοπλιστών ξεπερνούσαν το 2012 το μισό δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: