Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ανάσα αφορολογήτου για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Ανάσα για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι, πλήττονται από λουκέτα, πτώση εργασιών και capital controls, είναι αποφασισμένη να δώσει η κυβέρνηση με την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου, που ενδέχεται να φθάσει ακόμη και τα 5.000 ευρώ. Το αφορολόγητο αναμένεται να αποτελέσει νόμο του κράτους μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και το επιτελείο του επεξεργάζονται διψήφιο αριθμό δραστικών παρεμβάσεων στα φορολογικά έως το 2016 με στόχο την εισπρακτικά αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το δικαιότερον του φορολογικού συστήματος.
Στο παραπάνω πλαίσιο κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις και θα ακολουθήσει ο νόμος για το περιουσιολόγιο.
Ειδικά με το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να θεσπιστεί και το "χτίσιμο" του αφορολογήτου αποκλειστικά με άυλο χρήμα (πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κ.λπ.) ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή κυρίως με τη διακράτηση του ΦΠΑ.
Επίσης μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένονται και οι συντελεστές για τα ενοίκια, ενώ τα της φορολόγησης των αγροτών αναμένονται στο επόμενο έτος. Στη συνέχεια, στις αρχές του νέου έτους, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Ακολούθως, τον Φεβρουάριο θα έλθουν ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα εξομοιωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους και θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από τον νέο φόρο ακινήτων.
Τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης για το 2016 σε γενικές γραμμές προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας χθες σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον προϋπολογισμό. Χαρακτήρισε δύσκολο τον προϋπολογισμό του 2016 "και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το τι αναγκαστήκαμε να βάλουμε στις προβλέψεις του" και περιέγραψε τις δέκα παρεμβάσεις στα φορολογικά, που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Αυτές είναι οι ακόλουθες:
1. Έως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις.
2. Μέσα στον Δεκέμβριο αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις, μέσα στη φόρμα του Taxis οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο τα περιουσιακά τους στοιχεία.
3. Μετά το περιουσιολόγιο θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. "Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ" εξήγησε ο Τρύφων Αλεξιάδης.
4. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
6. Νομοσχέδιο για τον φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι "πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα".
7. Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
8. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.
9. Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.
10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: