Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Π. Μποχοσλάβσκι: Τα Μνημόνια επιδείνωσαν τους κοινωνικούς δείκτες

"Μετά από πέντε έτη πολιτικών προσαρμογής, οι κοινωνικοί δείκτες που αποτυπώνουν τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα στην Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει βελτίωση, αντίθετα σε ορισμένους τομείς έχουν επιδεινωθεί" τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, που ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, στην οποία βρισκόταν από τις 30 Νοεμβρίου για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της οικονομικής διαρθρωτικής προσαρμογής στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ίδιος στο προκαταρκτικό του πόρισμα τονίζει πως χρειάζεται μεταξύ άλλων ελάφρυνση του χρέους για να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι αριθμοί τον επιβεβαιώνουν: "Ορισμένα αριθμητικά στοιχεία μπορούν να επιβεβαιώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης: Eκτιμάται ότι 2,5 εκατ. πολίτες διαθέτουν περιορισμένη κάλυψη ή είναι ανασφάλιστοι."
"Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη, με την ανεργία των νέων να παραμένει στο 47,9%. Εξίσου ανησυχητική είναι και η αύξηση στη μακροχρόνια ανεργία και το γεγονός ότι μόνο ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους λαμβάνει επίδομα ανεργίας" προσθέτει.
"Το 36% του πληθυσμού, δηλαδή συνολικά 3,76 εκατ. άτομα, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν υλική στέρηση έχει σχεδόν διπλασιαστεί μεταξύ του 2009 και του 2014, από το 11% έχει πλέον αγγίξει το 21,5% του πληθυσμού" συνεχίζει.
Αισιοδοξία από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ
"Τον Ιανουάριο του 2015 εκλέχθηκε μια νέα κυβέρνηση με την αξιοσημείωτη φιλοδοξία υλοποίησης και αποφυγής υπερβολικών μέτρων λιτότητας χωρίς την αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής των Αύγουστο του 2015" αναφέρει στο πόρισμά του ο Μποχοσλάβσκι και υποστηρίζει πως με δεδομένη την ανθρωπιστική κρίση "τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να ενεργήσουν τώρα αποφασιστικά, προκειμένου να αποφευχθεί η υπονόμευση της προοπτικής μιάς επιτυχημένης οικονομικής μεταρρύθμισης λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης".
"Το υφιστάμενο Μνημόνιο πρέπει τουλάχιστον να ερμηνεύεται και, εφόσον παραστεί ανάγκη, να αναθεωρείται υπό το πρίσμα των υποχρεώσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των κρατών - μελών της Ευρωζώνης όσο και της Ελλάδας, με σκοπό να επισημανθούν οι κόκκινες γραμμές" επισημαίνει και υποστηρίζει πως η "Ελλάδα έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων" απαριθμώντας τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να προχωρήσει σε τομές, όπως είναι ενδεικτικά η κοινωνική ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη, η φορολογική δικαιοσύνη, η πάταξη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής. Μάλιστα ο εμπειρογνώμονας μεταξύ άλλων χαιρετίζει την "απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια πρόσθετα κονδύλια για τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη στον προϋπολογισμό του 2016".
Στο πόρισμά του κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε τις άνευ προηγουμένου προσφυγικές ροές σημειώνοντας πως "υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις σε σχέση με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, περιλαμβανομένης της μείωσης της διοικητικής κράτησης".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ
Πηγή: avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: