Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Μεγάλη ήττα των «Τσαβικών» στη Βενεζουέλα

Συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης έναντι του Μαδούρο στις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα κερδίζοντας 112 έδρες το κόμμα των «Τσαβικών» έλαβε μόλις 51 έδρες. Ωστόσο ο Μαδούρο παραμένει Πρόεδρος λόγω του συστήματος της χώρας.
Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, η αντιπολίτευση καταφέρνει να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας με τον συνασπισμό «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD).
Με την πλειοψηφία των 2/3, η Αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα να σταματήσει και να διορίσει νέες Αρχές σε σημαντικά όργανα όπως το Ανώτατο Δικαστήριο ή η Εκλογική Επιτροπή, μπορεί να προκηρύξει δημοψηφίσματα ή να ψηφίσει νομοθεσία για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.
Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα, με την διευκρίνιση πως υπάρχει μια αβεβαιότητα για ορισμένες έδρες μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.
Ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο, παραδέχθηκε την ήττα του, σύμφωνα με το BBC, λέγοντας ότι το κόμμα του αναγνωρίζει τα δυσμενή αποτελέσματα.  Με το σύστημα της χώρας να είναι προεδρικό, το PSUV παραμένει ισχυρό καθώς ελέγχει αρκετούς δήμους.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: