Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ισπανία: Ήττα του δικομματισμού, νίκη του Ραχόι

Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία επισφραγίζει η κάλπη των πλέον κρίσιμων και αμφίρροπων εκλογών μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Ωστόσο πρώτο έρχεται το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε τα χαμηλότερα ποσοστά από το 1993. Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές με το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Τρίτο το Podemos, τέταρτο το φιλελεύθερο Ciudadanos.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 (ώρα Ελλάδος) μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτουνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993. 
Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η νέα Ισπανική κυβέρνηση θα πάρει αρκετό χρόνο για να σχηματιστεί. 
Ραχόι: Η Ισπανία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση
«Θα προσπαθήσω να σχηματίσω μια κυβέρνηση και πιστεύω ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση», επισήμανε ο Μαριάνο Ραχόι στις πρώτες του δηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όπως τόνισε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, οι μέρες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές, όπου κανένα κόμμα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα είναι εύκολες. «Θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολύ, να έχουμε διάλογο και να καταλήξουμε σε συμφωνίες», ανέφερε.
Αναγνώρισε παράλληλα πως τα τέσσερα τελευταία χρόνια η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει «δύσκολες αποφάσεις» για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά -όπως τόνισε- «έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ισπανίας».
Σοσιαλιστές: Η Ισπανία ψήφισε αριστερά
Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά, δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του χθες το βράδυ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα προσπαθήσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι το κόμμα που έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές.
«Η πολιτική δύναμη με τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να προσπαθήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του.
Σημείωσε επίσης ότι «η Ισπανία ψήφισε Αριστερά. Η Ισπανία θέλει αλλαγή, αλλά η ψηφοφορία ανέδειξε το PP σε πρώτη πολιτική δύναμη»
Podemos: Η Ισπανια έχει ήδη αλλάξει
«Το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε ένα ισχυρό χαστούκι απέναντι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά»,σύμφωνα με τον ηγέτη των Podemos Παμπλο Ιγκλέσιας, μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης στις εκλογές της Ισπανίας. «Μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχουμε μια διαφορετική κατάσταση σε όλη την επικράτεια», σημείωσε επίσης. 
Ο Ιγκλέσιας πρόσθεσε ότι στόχος των Podemos είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση και η αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Επιπλέον δήλωσε ανοικτός σε συνεργασία με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αρκεί να συνεργαστεί στους παραπάνω στόχους.
«Είμαστε περήφανοι για τον εκλογικό αγώνα που δώσαμε», σήλωσε από την πλευρά του το Νο2 του κόμματος Ινίγο Ερεχόν. «Η Ισπανία έχει ήδη αλλάξει. Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική μετάβαση στην Ισπανία. Από αύριο η Ισπανία θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα», τόνισε.
Ciudadanos: Θα έχουμε κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης
Παράλληλα ο αρχηγός των φιλελεύθερων Ciudadanos, οι οποίοι εξασφάλισαν 40 έδρες στις χθεσινές εκλογές και κατέλαβαν την τέταρτη θέση μετά το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς το οποίο εξασφάλισε 69 έδρες, δήλωσε ότι το κίνημά του θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
"Θα έχουμε έναν αποφασιστικό ρόλο στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας η οποία θα μπορεί να αλλάξει αυτήν την χώρα", δήλωσε ο Άλμπερτ Ριβέρα στους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.
Επικοινωνία Τσίπρα - Ινγκλέσιας
Επικοινωνία με τον επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ιγκλέσιας για το εκλογικό αποτέλεσμα των Podemos. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών συνιστά πολιτική ήττα των δυνάμεων της λιτότητας, ενώ συζήτησαν και για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: