Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΣτΕ: Ίση μεταχείριση στις αθλητικές δοκιμασίες υποψηφίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στο πλαίσιο προσφυγής, έκρινε πως οι υποψήφιοι των δύο φύλων πρέπει να δοκιμάζονται σε αθλητικές δοκιμασίες με κοινά όρια επιδόσεων.
Καμία διαφοροποίηση ως προς την εξέταση ανδρών και γυναικών για την εισαγωγή τέλους στη Δημοτική Αστυνομία δεν δέχεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας σχετική αίτηση υποψήφιας.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως "οι άνδρες και οι γυναίκες υποψήφιοι για διορισμό στην Δημοτική Αστυνομία υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες με κοινά όρια επιδόσεων, αποσκοπεί στην στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσωπικό που διαθέτει ορισμένα σωματικά προσόντα αναγκαία για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής του και δεν αποτελεί άμεση διάκριση φύλου, γιατί αφορά αδιακρίτως άνδρες και γυναίκες".
Σύμφωνα άλλωστε με την κρίση του ΣτΕ, "η έμμεση διάκριση, που προκύπτει από το ότι οι άνδρες, κατά κοινή πείρα, υπερέχουν των γυναικών ως προς την φυσική δύναμη και αντοχή, δικαιολογείται αντικειμενικά από λόγους δημοσίου συμφέροντος άσχετους με το φύλο των υποψηφίων, συναπτόμενους προς τις απαιτήσεις του επαγγέλματος του δημοτικού αστυνομικού, διότι αποτελεί προϋπόθεση αναγκαία και πρόσφορη για την αποτελεσματική εκτέλεση του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας, δεδομένου ότι κατά την εκπλήρωση της αποστολής της Δημοτικής Αστυνομίας, το εν λόγω προσωπικό ασκεί δραστηριότητες που απαιτούν σημαντικά φυσικά και σωματικά προσόντα".
Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει υποψήφια, που "κόπηκε" στις αθλητικές δοκιμασίες, στις οποίες υποβλήθηκε για την πρόσληψη 567  ενστόλων της Δημοτικής Αστυνομίας.
Η συγκεκριμένη δεν «έπιασε» τις ελάχιστες επιδόσεις στο σύνολο των αγωνισμάτων, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από την περαιτέρω διαγωνιστική διαδικασία.

Αντωνία Ξυνού
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: