Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

«Πόρτα» σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά από «μη συνεργάσιμες» τράπεζες

«Λευκή απεργία» απέναντι σε δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια που θέλουν να μπουν στον νόμο Κατσέλη ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους πριν από το τέλος του έτους έχουν κηρύξει οι τράπεζες, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές την «ενεργητική διαχείριση» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι καταγγελίες για προσκόμματα και καθυστερήσεις εκ μέρους των τραπεζών σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ζητούν να πάρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να υποβάλουν αιτήσεις πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα χθες να παρέμβει στο ζήτημα η γενική γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή.
Με επιστολή του στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, ζητά τη διαμεσολάβηση της Ενωσης στις τράπεζες ώστε να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να τους παρέχουν άμεσα και δωρεάν τα απαραίτητα έγγραφα που ζητούν και προειδοποιεί με πρόστιμα 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση του νόμου.
Η γενική γραμματεία Καταναλωτή υποστηρίζει μάλιστα πως έχει ήδη επιβάλει ποινές στις τράπεζες για παραβάσεις των προθεσμιών, υπογραμμίζοντας πως εξετάζει κατά προτεραιότητα τις καταγγελίες.
Υπενθυμίζεται πως μετά την τελευταία αναθεώρηση του νόμου 3860/2010 παρέχεται περιθώριο μέχρι τις 31.12.2015 για να υπαχθεί κάποιος στις διατάξεις του πριν ξεκινήσει να ισχύσει το νέο πλαίσιο από το 2016. Οι δανειολήπτες που θέλουν να υπαχθούν πρέπει να υποβάλουν μέχρι το τέλος του έτους σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 1 της ΚΥΑ με αριθμό 7534/2015.
Τρία από αυτά τα δικαιολογητικά, δηλαδή αναλυτικές βεβαιώσεις οφειλών, αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων και τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, εκδίδονται κατόπιν αίτησης των καταναλωτών από τις τράπεζες.
Ειδικά για τις βεβαιώσεις οφειλών, προβλέπεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να παραδίδουν αναλυτικές καταστάσεις των οφειλών του δανειολήπτη εντός δέκα ημερών από την υποβολή της αίτησης χωρίς καμία επιβάρυνση και επιπλέον να τον ενημερώνουν εγγράφως για το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: