Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Αργεντινή: Οι «γύπες» επέστρεψαν μετά τη νίκη του Μάκρι

Η νίκη του νεοφιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι στην Αργεντινή γέννησε προσδοκίες στα επιθετικά hedge funds, που εδώ και πάνω από μια δεκαετία βρίσκονταν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Κίρχνερ. Οι γύπες των αγορών περιμένουν πλέον να εισπράξουν το παλαιότερο χρέος που μέχρι σήμερα η Αργεντινή είχε αρνηθεί να τους καταβάλει μετά τη χρεοκοπία του 2001.
Πρόκειται για μια νομική διαμάχη που κρατάει χρόνια, ωστόσο σήμερα τα hedge fund προσδοκούν στην επίτευξη μιας συμφωνίας και αυτό οφείλεται στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι, η κυβέρνηση του οποίου αναλαμβάνει επίσημα τα ηνία στις 10 Δεκεμβρίου, βάζοντας τίτλους τέλους στην εποχή της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η στάση της Κίρχνερ απέναντι στο hedge fund NML Capital του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ και των υπόλοιπων κερδοσκόπων ήταν ανένδοτη. Ο Σίνγκερ και οι λοιποί επενδυτές είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση χρέους, ζητώντας την πλήρη αποζημίωσή τους, συμπεριλαμβανομένων και των τοκοχρεολύσιων, παρά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής το 2001, που προκλήθηκε εξαιτίας της κακοδιαχείρισης από όλες τις κυβερνήσεις, από τη σπάταλη της στρατιωτικής χούντας ως τους σύγχρονους γκουρού της νεοφιλελεύθερης αγοράς.
Όπλο τους σε αυτή τη διαμάχη ήταν πως τότε τα ομόλογα της Αργεντινής, λίγο πριν τη χρεοκοπία, είχαν εκδοθεί στη βάση του αμερικανικού δικαίου προκειμένου να γίνουν ελκυστικότερα για τους διεθνείς επενδυτές.
Η ιστορία με τους «γύπες»
Η ιστορία έχει ως εξής: Ομολογιούχοι υπό τον φόβο της απώλειας των χρημάτων τους, πούλησαν τα ομόλογα σε χαμηλές τιμές.  Για τα επιθετικά Hedge Funds το είδος συναλλαγής είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα διαδικασία: αγοράζουν ένα ομόλογο στο 10% της αξίας του, αλλά τελικά θα πρέπει να τους καταβληθεί το 30% ή 50%, ή ακόμη και το 100 % της συνολικής αξίας. Τα hedge funds που έχουν ως μόνιμη αυτή την τακτική, επιδιώκοντας την κερδοφορία καιροφυλακτώντας και περιμένοντας τους πιο αδύναμους να σπάσουν, αποκαλούνται «ληστρικά hedge funds». Εν ολίγοις, όταν κάποιος μπαίνει σε μπελάδες, αρχίζουν να τον περικυκλώνουν για αυτό αυτά τα hedge funds είναι γνωστά ως οι «γύπες» των αγορών.
Τελικά στην αναδιάρθρωση χρέους συμμετείχε πάνω από το 90% των ομολογιούχων με κούρεμα που άγγιζε το 70%, Ωστόσο το υπόλοιπο ποσοστό, τα επιθετικά hedge funds δεν συμφώνησαν στο κούρεμα - αν και θα ήταν οι μόνοι για τους οποίους η συμφωνία ήταν πραγματικά πολύ κερδοφόρα - και απαίτησαν την αποπληρωμή του 100%.
Η δικαστική διαμάχη που ανέκυψε κατέληξε τελικά στα χέρια του αμερικανού δικαστή Τόμας Γκριέσα στη Νέα Υόρκη. Αυτός δικαίωσε τους προσφεύγοντες, με αποτέλεσμα η Αργεντινή να καλείται να καταβάλει 1,7 δις δολάρια στους εκπροσώπους των συγκεκριμένων κερδοσκοπικών ταμείων και μάλιστα κατά προτεραιότητα, πριν από την εξυπηρέτηση άλλων χρεών. Η κυβέρνηση Κίρχνερ προφανώς αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, μια απόφαση που έδινε τη δυνατότητα και σε άλλους κερδοσκόπους να επωφεληθούν μέσω ομαδικών προσφυγών. Όπως γράφει η Deutsche Welle, oι πρόσθετες συνολικές διεκδικήσεις ανέρχονται σε έξι δις δολάρια, ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε και ένας από τους λόγους ήταν ότι επρόκειτο για την τελευταία διαπραγμάτευση επί προεδρίας Κίρχνερ.
Η προτεραιότητα του Μάκρι
Με την αποχώρηση της Κίρχνερ, οι γύπες των αγορών επιστρέφουν με ενισχυμένες προσδοκίες. Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι έχει ήδη δηλώσει πως πρόθεσή του είναι να υπάρξει συμφωνία και μάλιστα γρήγορα, καθώς η Αργεντινή είναι εκτός διεθνών χρηματαγορών από το 2002. Προτεραιότητα του Μάρκι είναι η επίλυση της δικαστικής διαμάχης ώστε να αποκατασταθεί η σύνδεση της χώρας με τις αγορές. Ωστόσο η διαδικασία δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τη νέα κυβέρνηση, καθώς, όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle, θα απαιτηθεί έγκριση του κοινοβουλίου, στο οποίο ο Μάκρι δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: