Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση για την άρση των capital controls στο ΧΑ

Την απελευθέρωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην ελληνική αγορά από τα capital controls προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Eυκλείδη Τσακαλώτου, που πήρε ΦΕΚ το βράδυ της Δευτέρας.Η απόφαση είχε ανακοινωθεί από χθες το πρωί, ωστόσο όλοι ανέμεναν να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση του Ευ. Τσακαλώτου έχει άμεση ισχύ – από σήμερα Τρίτη – και προβλέπει πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις συναλλαγές για μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.
Ειδικότερα, όπως ορίζει η απόφαση, επιτρέπονται πλέον οι μεταφορές κεφαλαίων στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των μεταφορών κεφαλαίων μέσω των οικείων συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών, στις εξής περιπτώσεις:
  • Για την εκκαθάριση και το διακανονισμό μέχρι και τον τελικό δικαιούχο, συναλλαγών επί χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια), τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε Οργανωμένες Αγορές και Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων και όλων των τυχόν εξόδων και προμηθειών που αφορούν τις συναλλαγές αυτές.
  • Για την εκπλήρωση υποχρεώσεων καταβολής χρημάτων και εν γένει χρηματικών διανομών από τους εκδότες προς τους δικαιούχους χρηματοπιστωτικών μέσων. Ενδεικτικώς λόγω τακτικής λήξης τους, εταιρικών ή παρεμφερών πράξεων (πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων).
  • Για την ικανοποίηση υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος της τραπεζικής αργίας στις 28 Ιουνίου 2015 πάγιων εντολών για μεταφορά κεφαλαίων από καταθετικούς λογαριασμούς προς Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες.
  • Για την απόκτηση νεοεκδιδόμενων μετοχών που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης ομολογιακού δανείου και κάθε είδους τίτλων που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Ελλάδα, προς ανακεφαλαιοποίησή τους.
  • Για την απόκτηση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων όπως ισχύει, που διατίθενται στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια που προκύπτουν από νέες διαθέσεις μεριδίων ΟΣΕΚΑ δεν μπορούν να μεταφέρονται  ή να επενδύονται στο εξωτερικό.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει την Τράπεζα της Ελλάδος τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση για τη συνολική αξία των διατιθεμένων μεριδίων ΟΣΕΚΑ, καθώς και για το ύψος των επενδύσεών τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: