Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Οι πιέσεις έφεραν τη Frontex

Για συμφωνία με την Ελλάδα στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών, κάνει λόγο η Frontex. Η συνεργασία των ελληνικών αρχών με την ευρωπαϊκή υπηρεσία προϋπήρχε, όμως πλέον εντείνεται και επεκτείνεται στα χερσαία της σύνορα. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την ανακοίνωση της Frontex, σημειώνοντας πως η Αθήνα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, και κάνοντας λόγο για τρεις δράσεις: 
  • Η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».
  • Η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας είχε ανακοινώσει πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας -κατόπιν αιτήματος του ίδιου- έστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης.
  • Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Προηγήθηκαν έντονες ευρωπαϊκές πιέσεις, με διεθνή μέσα να τονίζουν ότι η Ε.Ε. ζητά από την Ελλάδα να ενταθούν οι έλεγχοι στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της. Η πρόθεση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να επιβάλουν ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα κρατών-μελών με διάρκεια δύο ετών, καταγράφεται σε έγγραφο-καμπανάκι από το Συμβούλιο της Ε.Ε., το οποίο «φωτογραφίζει» την Ελλάδα. 
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας είχε τοποθετεί στις κατηγορίες περί ολιγωρίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για «μια τεράστια κλιμάκωση».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, χαιρέτησε τη συμφωνία για παρουσία της στα σύνορα με την Ελλάδα: «Η ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα των δύο χωρών είναι μία θετική ένδειξη. Μετά από αρκετό καιρό, πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στο να ξεπεραστούν οι εντάσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε τελικά να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές, καθώς η παρουσία της Frontex θα βοηθήσει τόσο στην καταγραφή όσο και στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής των μεταναστών», σημείωσε.
Η ανακοίνωση της Frontex αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
"Η Frontex συμφώνησε με την Ελλάδα σήμερα να διευρύνει τις δραστηριότητές στα σύνορα με τα Σκόπια , όπου η υπηρεσία θα βοηθήσει στην καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών. Μία κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και της Frontex θα γίνει το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να διευθετηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της ανάπτυξης των ανδρών της υπηρεσίας.
«Είναι κρίσιμο όλοι οι μετανάστες που μπαίνουν στην Ε.Ε. να καταγράφονται σωστά. Οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελεγχθούν και όσοι διαπιστωθούν ότι δεν έχουν ταυτοποιηθεί, θα καταγραφούν», είπε ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λεγκέρι.
Η ενίσχυση των επιχειρήσεων της Frontex στα ελληνικά νησιά και η βοήθεια στην καταγραφή και λήψη αποτυπωμάτων των προσφύγων στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου, με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Η Frontex ήδη βοηθάει τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν, έχει 195 άνδρες της στα νησιά του Αιγαίου για την ταυτοποίηση μεταναστών και τη συλλογή πληροφοριών για τα δίκτυα των δουλεμπόρων .
Τον Οκτώβριο η Frontex είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη να ενισχύσουν με 775 συνοριοφύλακες τα σύνορά τους, 600 εκ των οποίων προορίζονταν για την Ελλάδα. Οι χώρες μέλη μέχρι στιγμές έχουν συνεισφέρει με 447 άνδρες."
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: