Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Πακέτο-μαμούθ για να κλείσει η αξιολόγηση - Στα «μανταλάκια» όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου

Εφάπαξ και όχι τμηματικά θα επιδιώξει η κυβέρνηση να πάρει τη δεύτερη δόση από το πρόγραμμα βοήθειας του ESM ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να αποφύγει το μαρτύριο της σταγόνας και να επισπεύσει τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι οποίες, με βάση το χρονοδιάγραμμα των εταίρων που θα «παραδώσουν» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο αυριανό Eurogroup, τοποθετούνται για τον Μάιο.
Ετσι, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πολυνομοσχεδίου που θα έρθει μετά το ασφαλιστικό, στο οποίο θα περιληφθεί μια τεράστια «γκάμα» υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο, για τις οποίες οι δανειστές «γκρινιάζουν» ότι έχουν μείνει πίσω, ενώ με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα έπρεπε κανονικά να είχαν ήδη νομοθετηθεί.
Πρόκειται για το πιο μεγάλο «πακέτο» προαπαιτούμενων δράσεων που έχει ποτέ συνταχθεί στα πέτρινα αυτά χρόνια, εντός του οποίου θα βρίσκονται από τα «κόκκινα» δάνεια, τις προϋποθέσεις πώλησης στεγαστικών, επιχειρηματικών-καταναλωτικών δανείων σε distress funds ή εταιρείες διαχείρισης και τον «χάρτη» με τις αλλαγές στο φορολογικό και τη νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια μέχρι τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και το νέο ταμείο πλούτου με την περιουσία των 50 δισ. ευρώ.
Κεντρική θέση στο πολυνομοσχέδιο-γίγαντα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καθαρίσει «μια κι έξω» με τις εκκρεμείς μνημονιακές δράσεις θα έχει η ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων που θα εποπτεύει τη ροή των εισπράξεων από τα τέλη και τους φόρους του κράτους και θα είναι ο «δίδυμος πύργος» μετά τη νέα ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
«Μαύρη» λίστα
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπεται η κατάρτιση και η δημοσιοποίηση λίστας με όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου.
Οσοι δηλαδή χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους δημοσιευμένα στη «μαύρη» αυτή λίστα που θα λειτουργεί σαν συναγερμός για την αγορά.
Η Εφορία θα διατηρήσει τις άγριες διαθέσεις απέναντί τους, ενώ με τις νέες υπερεξουσίες που θα αποκτήσει θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους ακόμη και στα σπίτια των φορολογουμένων.
Από το νέο φορολογικό «μπουρίνι» εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελέσουν οι αγρότες, για τους οποίους έρχεται «ραβασάκι» αύξησης του φόρου εισοδήματος από το 13% στο 20% για φέτος και στο 26% για το 2017.
Το 2016 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα παραμείνει σε ισχύ το «πλέγμα» των φοροαπαλλαγών, ενώ θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και θα αλλάξουν επί τα χείρω τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
Νέες αντικειμενικές
Με το πολυνομοσχέδιο το οικονομικό επιτελείο θα δεσμεύεται ότι από τον Ιανουάριο του 2017 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές τιμές, που σε πρώτη φάση θα «κουρευτούν» σε ποσοστό 20% κατά μέσο όρο, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 θα έχουν εξισωθεί πλήρως με τις σημερινές εμπορικές αξίες.
Ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί και τα βασικά χαρακτηριστικά του, όπως το ύψος του αφορολόγητου ορίου (εξετάζεται να τοποθετηθεί στα επίπεδα των 20.000-50.000 ευρώ), θα διαμορφωθούν με βάση τις νέες αξίες.
Για να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση που προβλέπει την είσπραξη εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών θα αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων που θα προκαλέσει η μείωση των αντικειμενικών αξιών με την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου ακινήτων.
Οσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η αύξηση φορολογικών συντελεστών για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα.
Πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι να μεταφέρει τα φορολογικά βάρη στα «ρετιρέ» του ΕΝΦΙΑ.
Με τον νέο Αρμαγεδδώνα των μέτρων που θα πλήξει τα νοικοκυριά η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές για πολύμηνη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα έχει ορίζοντα ώς τον Μάιο.
Εφόσον ισχύσει αυτό το σενάριο τότε οι συζητήσεις και οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα καθυστερήσουν σημαντικά.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: