Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ξενοφοβική ερώτηση 28 βουλευτών της Ν.Δ για τους πρόσφυγες στην Χίο

Ζητούν φράχτες και ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας. Καλλιεργούν κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού».
Έκκληση για ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στο κέντρο κράτησης προσφύγων στην Χίο απευθύνουν με ερώτηση που κατέθεσα στην Βουλή 28 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία του τοπικού βουλευτή Νότη Μηταράκη. Μια κίνηση με πρόδηλο στόχο την …ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού στο νησί και την καλλιέργεια της ξενοφοβίας.
Ξεκάθαρες ξενοφοβικές αιχμές έχει το κείμενο της ερώτησης. Για παράδειγμα ακόμη και τα προβλήματα με το δίκτυο αποχετευσης στο κέντρο κράτησης της Χίου αντιμετωπίζεται ως …πρόβλημα υγιεινής για τους μόνιμους κατοίκους!
Μάλιστα ασκείται σαφέστατη πίεση για αύξηση των μέτρων ασφάλειας με την επίκληση της «αγανάκτησης» των νησιωτών. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά τους όπου σημειώνεται ότι  «εκτός όμως από τα σημαντικά ζητήματα υγιεινής έχουν ανακύψει και πολλά προβλήματα ασφάλειας για τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Η μικρή αστυνομική δύναμη της Χίου είναι αδύνατο να περιφρουρήσει αυτές τις δομές και η πρόσφατη παραίτηση του Αστυνομικού Διευθυντή εντείνει την ανησυχία. Οι φράχτες έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί, και οι κάτοικοι αγωνιούν από τα αυξανόμενα κρούσματα κλοπών και ζημιών σε αγροτικές οικίες, περιβόλια και κήπους».
Οι βουλευτές της Ν.Δ πιέζουν για την ταχύτερη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στην συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας αναφέροντας πως «οι οικίσκοι που θα φιλοξενήσουν τους υπαλλήλους της Ε.Ε. που θα  συνδράμουν στο έργο της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί και η  διαδικασία των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία κρίνεται ως αναποτελεσματική.  Από τις 4 Απριλίου οπότε ξεκίνησαν, έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία 81 μετανάστες. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζονται οι αφίξεις καθώς από τις 18 μέχρι τις 21 Μάιου έφτασαν στα παράλια της Χίου 148 πρόσφυγες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί σε 2.450».
Τέλος οι 28 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν ότι «η εξέταση των αιτήσεων ασύλου κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: