Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Δικαίωση για τα «ελβετικά» δάνεια

Οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που βρέθηκαν να χρωστάνε περισσότερα από όσα είχαν δανειστεί δικαιώθηκαν με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Το δικαστήριο αποδέχτηκε το σκεπτικό της συλλογικής αγωγής που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) και οι Ενώσεις Καταναλωτών Κρήτης (ΙΝΚΑ) και Αιτωλοακαρνανίας, με την πρόσθετη παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ).
Η υπόθεση αφορά 65.000 – 70.000 Ελληνες δανειολήπτες, που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο κυρίως κατά τα έτη 2006-2009, οι οποίοι εξαιτίας της αλλαγής της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του ευρώ έφτασαν να πληρώνουν «χρυσά» τα ληφθέντα ποσά.
Η Αριάδνη Νούκα, μία από τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι στην πραγματικότητα οποιοδήποτε ποσό κατέβαλλαν οι δανειολήπτες για την εξόφληση του δανείου τους εξανεμιζόταν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ το κεφάλαιο που πραγματικά δανείστηκαν αυξανόταν διαρκώς αντί να μειώνεται.
Παραθέτει μάλιστα ένα αριθμητικό παράδειγμα: «Η επιβάρυνση μπορεί να ανερχόταν ακόμη και σε 95.000 ευρώ για ένα δάνειο 125.000 ευρώ. Το παράδειγμα αυτό είναι πραγματικό και όχι υποθετικό».
Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης, που εκδόθηκε στις 24 Μαΐου, απαγορεύεται στην τράπεζα να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με τους εν λόγω καταναλωτές τον γενικό όρο σύμφωνα με τον οποίο «η αποπληρωμή του δανείου λαμβάνει χώρα με την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα της καταβολής» (αυτό αφορά συμβάσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο ή με ρήτρα ελβετικού φράγκου).
Επίσης, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στην τράπεζα την καταγγελία των συμβάσεων των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο ισόποσό τους σε ευρώ τις τοκοχρεολυτικές τους δόσεις σε CHF (ελβετικό φράγκο), βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων «κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε ευρώ».
«Πρακτικά το δικαστήριο επανέφερε την ισοτιμία αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό φράγκο στην αρχική ισοτιμία εκταμίευσης, τόσο για τις μελλοντικές καταβολές όσο και για τις παρελθοντικές», σημειώνει Αρ. Νούκα.
Επενδυτικό ρίσκο
Οι παραδοχές του δικαστηρίου, που οδήγησαν στη θετική έκβαση για τους δανειολήπτες, αναφέρουν ότι οι συμβάσεις αυτές δεν ήταν συνηθισμένες, αλλά έφεραν έντονο το στοιχείο του επενδυτικού εγχειρήματος.
Προσθέτουν ότι η τακτική από πλευράς τραπεζών δεν πληρούσε το αναγκαίο πλαίσιο ενημέρωσης και τις ασφαλιστικές δικλίδες που αυτό προβλέπει.
Σύμφωνα με τους τέσσερις δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση (Αρ. Νούκα, Ι. Μυταλούλης, Μ. Μαρινάκος και Αν. Σανδαλάκης) πρόκειται για μια ιστορική απόφαση και για σημαντικότατη δικαστική εξέλιξη όσον αφορά την αναγκαία και δίκαιη προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, τον Ιανουάριο του 2015, να απελευθερώσει την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ (άρση του ανώτατου ορίου της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του κοινού νομίσματος στο 1,20 φράγκο) έφερε σε ακόμα πιο δεινή θέση τους Ελληνες δανειολήπτες του ελβετικού νομίσματος.
◼ Για παράδειγμα, το 2008 η ισοτιμία ήταν 1,613 ενώ τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 1,215.
Ετσι, ένας δανειολήπτης που είχε λάβει το 2008 δάνειο 141.000 ευρώ κατέβαλε μέχρι την άνοιξη του 2014 περίπου 65.000 ευρώ, όμως με την αλλαγή της ισοτιμίας έφτασε να χρωστάει 162.000 ευρώ!
Για δάνειο 200.000 ευρώ, ήτοι 330.000 ελβετικά φράγκα, που συνήφθη το 2007, με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, ισοτιμία εκταμίευσης στο 1,65 και επιτόκιο στο 2,57% για τα πρώτα δύο χρόνια, η οφειλή σήμερα, με την ισοτιμία στο 1,20, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (191.621,67 ευρώ ή 229,946 ελβετικά φράγκα), παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί ήδη 102.273 ευρώ.
Αν το ίδιο δάνειο ήταν σε ευρώ, με επιτόκιο 4%, τότε το άληκτο κεφάλαιο θα «άγγιζε» τα 148.675 ευρώ, ενώ θα είχαν καταβληθεί 99.384 ευρώ.
Με άλλα λόγια, ο δανειολήπτης είχε ήδη επιβαρυνθεί μέχρι το 2015 με περίπου 42.000 ευρώ.

Συντάκτης: Άρτεμις Σπηλιώτη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: