Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Μαξίμου: Σημαντικές οι αποφάσεις του Eurogroup

Μια πρώτη εκτίμηση των αποφάσεων του Eurogroup επιχειρούν κυβερνητικές πηγές μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Στο συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης «υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις» τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου.
Αφού επισημαίνουν πως η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. -τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο- επισημαίνουν πως «ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016».
Σε ένα άλλο σημείο που στέκονται οι κυβερνητικές πηγές σχετικά με την απόφαση του Eurogroup είναι πως συμφωνήθηκε ότι η χώρα «δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια».
Αναφορά γίνεται και στο θέμα του χρέους το οποίο «ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο».
Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για τη ρύθμιση του χρέους «δημιουργούν έναν σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Τέλος, κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν πως:
  • Η συμφωνία προβλέπει πως 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους.
  • Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.
  • Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, τη χρηματοδότηση της οικονομίας υπό πολύ ευνοϊκούς όρους. 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: