Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Νέα «φέσια» 1,2 δις ευρώ στις Εφορίες και μπαράζ κατασχέσεων

Νέα «φέσια» 1,2 δις ευρώ έφερε στις Εφορίες ο Ιούνιος, με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές να αγγίζουν πλέον τα 90 δις. Αναλυτικά, τον Ιούνιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 6,807 δισ. ευρώ από 5,584 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Εάν στο ποσό αυτό προστεθεί το συσσωρευμένο χρέος έως το τέλος του 2015 -δηλαδή, τα 83,025 δις ευρώ-, οι συνολικές ληξπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτοξευτεί πια στα 89,832 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.
«Σκούπα» κατασχέσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από τα νέα ληξιπρόθεσμα οι Εφορίες έχουν καταφέρει να εισπράξουν, είτε μέσω ρυθμίσεων είτε μέσω κατασχέσεων, 881 εκατομμύρα ευρώ. Το εν λόγω ποσό διαμρφώνει το ποσοστό εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο 13,1%.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει και μπαράζ κατασχέσεων πλειστηριασμών ακινήτων και δεσμεύσεων λοαριασμών.
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη κινήσει διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης σε 755.806 φορολογούμενους.
Αύξηση και στα «φέσια» Δημοσίου προς ιδιώτες
Αυξημένα όμως είναι και τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που φθάνουν πλέον στα 7,220 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι στο τέλος Ιουνίουοι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης εκτινάχθηκαν στα 5,909 δισ. ευρώ , σημειώνοντας αύξηση 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Ο δε λογαριασμός των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασε αθροιστικά στα 7,220 δισ. ευρώ έναντι 7,045 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: