Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

«Τα stress tests δεν ήταν πραγματικά»

Βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης κατέδειξε το τεστ αντοχής των 51 ευρωπαϊκών τραπεζών από 15 χώρες, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Διαφορετικά ήταν τα κριτήρια σε αυτό  το τεστ, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά», Φάμπιο ντε Μάζι, στη γερμανική ραδιοφωνία.
«Δεν ήταν ένα πραγματικό τεστ αντοχής. (…) Δεν μπορώ, για παράδειγμα, να καταλάβω γιατί η Deutsche Bank τα πήγε αυτή τη φορά καλύτερα στο stress test από ό,τι πριν από δυο χρόνια, τη στιγμή που έχουν επιδεινωθεί οι οικονομικές της επιδόσεις, έχει αποθεματικά δισεκατομμυρίων για δικαστικές διαμάχες ενώ είναι τόσο ευάλωτη έναντι των αγορών πρώτων υλών αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών. Υπό αυτή την έννοια προβληματίστηκα αρκετά», σχολίασε.
«Ωρολογιακή βόμβα» οι τράπεζες στην Ιταλία
Μιλώντας στην Deutsche Welle ο ιταλικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής διακρίνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σήμερα στην Ιταλία.
«Το πρόβλημα εν γένει είναι η αποτυχημένη οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Ένας από τους λόγους που οι τράπεζες δεν διαθέτουν δάνεια είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν επαρκώς», σημείωσε.
Συνέχισε εξηγώντας ότι «αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτά τα παλιά, κόκκινα δάνεια, διότι δεν έχουν νέα και προσοδοφόρα επενδυτικά πρότζεκτ. Αυτό είναι μέρος του προβλήματος, κυρίως στη νότια Ευρώπη. Εκεί θα πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Στην Ιταλία δεν έχει γίνει τίποτα επ΄ αυτού και γι΄ αυτό το λόγο πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: