Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Οι μαϊμούδες κατασκευάζουν αιχμηρά εργαλεία όπως οι άνθρωποι

Εργάτες Πέτρας
Όσοι πίστευαν πως ο άνθρωπος είναι το μοναδικό είδος πάνω στον πλανήτη που κατασκευάζει εργαλεία, είναι καιρός να αναθεωρήσουν την άποψή τους.
Σημείο αναφοράς στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου ήταν η στιγμή που ξεκίνησε να κατασκευάζει λίθινα εργαλεία σπάζοντας πέτρες. Όμως όπως αποδεικνύεται αυτή την ικανότητα δεν την έχει μόνο ο άνθρωπος.
Επιστήμονες στη Βραζιλία παρατήρησαν άγριες μαϊμούδες (καπουτσίνους) να σπάνε σκόπιμα πέτρες για να δημιουργήσουν αιχμηρές φολίδες, παρόμοιες με αυτές που αποτέλεσαν τα πρώτα ανθρώπινα λίθινα εργαλεία.
Σύμφωνα με επιστήμονες, αν και παραμένει ακόμη ασαφές στο που τις χρησιμοποιούν, το σημαντικό είναι πως η διαδικασία παραγωγής τέτοιων πρωτόγονων εργαλείων δεν μπορεί πια να θεωρείται αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο.
Οι παλαιοανθρωπολόγοι θεωρούν τα λίθινα εργαλεία από αποσπασμένες αιχμηρές φολίδες ένα διακριτό γνώρισμα σε σχέση με τα εργαλεία που προέρχονται απλώς από πέτρες ή τμήματά τους, που έχουν αποκοπεί με φυσικό τρόπο. Τα πρώτα εργαλεία είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στο να κόψουν, να ξύσουν ή να τρυπήσουν κάτι.
Οι Βρετανοί και Βραζιλιάνοι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμος Πρόφιτ της Σχολής Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», διαπίστωσαν ότι οι καπουτσίνοι στο Εθνικό Πάρκο Σέρα ντα Καπιβάρα της Βραζιλίας κατ' επανάληψη κοπανούν τη μια πέτρα πάνω στην άλλη, σκόπιμα σπάζοντας κομμάτια και από τις δύο.
Με αυτό τον τρόπο, παράγουν αιχμηρές φολίδες (flakes) με όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά και το σχήμα των πρωτόγονων ανθρώπινων λίθινων εργαλείων.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: