Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ESM: Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ίσως αρχές του 2017

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στις αρχές του 2017, αρκεί να συζητηθούν στα τέλη Νοεμβρίου από το δ.σ. του ESM. 
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), Καλίν Άνεβ Γιάνσε, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθούν στα τέλη Νοεμβρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική L' Agefi, ο Καλίν Άνεβ Γιάνσε εξήγησε ότι ο ESM δεν θα συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πριν από το τέλος του 2017, ωστόσο εργάζεται με την υπόθεση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ «θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με αυτή που αποφασίσθηκε για την Κύπρο, δηλαδή περίπου στο 10% του προγράμματος (σ.σ.: το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα φθάνει τα 86 δισ. ευρώ)», είπε. 
«Εάν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμβάλει, θα μπορούμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Μπορούμε με ευκολία να δανείσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αν χρειασθεί. Δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ τη χρηματοδοτική συμβολή του ΔΝΤ, αλλά την εξειδίκευσή του», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση πώς μπορεί ο ESM να βοηθήσει ώστε να γίνει το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο, ο γραμματέας του σημείωσε ότι το Eurogroup «μας έδωσε εντολή να διερευνήσουμε αρκετά μέτρα στήριξης - βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα - τον Μάιο του 2016. Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να αναδιοργανώσουμε τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους». 
Όπως υπενθύμισε, η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, «που είναι τώρα 28 έτη θα μπορούσε να αυξηθεί στα 32 έτη». 
«Μπορούμε να εργασθούμε στη μείωση του κινδύνου επιτοκίων για την Ελλάδα, δανειζόμενοι περισσότερο μακροπρόθεσμα. Και, τέλος, έχουμε ανακοινώσει ότι θα άρουμε την κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε μία αύξηση των πληρωμών τόκων από την Ελλάδα».
Και κατάληξε:
«Τα μέτρα αυτά, που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν, θα μπορούσαν να συζητηθούν από το Συμβούλιό μας στα τέλη Νοεμβρίου. Η άποψη είναι να τεθούν σε ισχύ στην αρχή του 2017. Δεν θα συζητήσουμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα πριν από το τέλος του επόμενου έτους».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: