Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Στον Καναδά τα αρχαιότερα απολιθώματα μικροοργανισμών

Σε μία πολύ σημαντική ανακάλυψη προέβησαν ερευνητές, εντοπίζοντας απολιθώματα από τους πρώτους οργανισμούς στη Γη. 
Πρόκειται για μικροσκοπικά ίχνη σαν νημάτια και κυλίνδρους, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν σχηματιστεί από τα βακτήρια που ζούσαν σε βράχους στο Κεμπέκ του Καναδά, που δημιουργήθηκαν πριν από 3,77 έως 4,28 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η σχετική μελέτη -που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature- αναμένεται να αλλάξει τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με την προέλευση της ζωής στον πλανήτη. Μέχρι σήμερα, ως αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα μικροοργανισμών θεωρούνταν αυτά που είχαν βρεθεί στη Δυτική Αυστραλία, με ηλικία 3,48 δισεκατομμυρίων ετών.
Βεβαίως όπως συμβαίνει με όλες τις παρόμοιες έρευνες, η εν λόγω μελέτη ήδη αμφισβητείται από ορισμένους επιστήμονες - ωστόσο οι ερευνητές που πήραν μέρος σε αυτήν, θεωρούν πως μπορούν να απαντήσουν σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα μικρόβια που ανακαλύφθηκαν έχουν μέγεθος το ένα δέκατο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας και περιέχουν σημαντικές ποσότητες αιματίτη -μια μορφή οξειδίου του σιδήρου ή κοινώς «σκουριά».


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: