Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Μια αλλαγή λέξης που υποχρεώνει τους δικηγόρους να βάλουν POS

Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, σε τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι, δίνει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και έδινε την ευχέρεια στους δικηγόρους να μη χρησιμοποιούν POS.
Με την εν λόγω τροπολογία αντικαταστάθηκε ο όρος «καταναλωτής» με τον όρο «πληρωτής» ώστε και οι δικηγόροι να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν POS για τις εισπράξεις τους.
Υπενθυμίζεται πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων γνωμοδοτούσε ότι η υπουργική απόφαση για την χρήση POS «δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι "καταναλωτές" που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4446/2016», ανεξάρτητα με το γεγονός πως «η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων (νόμος 2472/1997)».
Η τροπολογία λοιπόν αναφέρει ότι:
«Αντικαθίσταται ο όρος "καταναλωτής" με τη φράση "πληρωτής που ενεργεί για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα". Η συγκεκριμένη τροποποίηση ορίζει ότι οι δικαιούχοι πληρωμής (επιχειρήσεις και επαγγελματίες), στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, υποχρεούνται, ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) και εντός ορισμένης προθεσμίας η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής. 
Η εναρμόνιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση ως προς το πεδίο εφαρμογής του νόμου τόσο στους υπόχρεους προς συμμόρφωση, όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Διοίκησης».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: