Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Μία χώρα που δεν θέλει τους ομοφυλόφιλους

Κατακραυγή έχει προκαλέσει η σκληρή επίθεση των αρχών του Αζερμπαϊτζάν κατά μελών της ΛΟΑΤ κοινότητας. Τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι έχουν φυλακιστεί ή καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα έπειτα από μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση στην πρωτεύουσα Μπακού τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με αναφορές, τις τελευταίες δέκα ημέρες πολλοί ομοφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ έχουν συλληφθεί, ενώ υπάρχουν και αναφορές για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια.
Παρά το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στη χώρα, το Αζερμπαϊτζάν κατέχει την ευρωπαϊκή πρωτιά στις χώρες όπου είναι πολύ δύσκολο να ζει ένας ομοφυλόφιλος.
«Έχουν υπάρχει και άλλες περιπτώσεις επιθέσεων κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας, αλλά αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη με συστηματικές, ευρύτερες εισβολές σε σπίτια» δηλώνει στον Guardian ο Σαμέν Ραχιμλί, δικηγόρος από το Μπακού, ο οποίος εργάζεται για τον συντονισμό της υπεράσπισης των ανθρώπων που είναι υπό κράτηση.
Ο Ραχίμλι ανέφερε ότι γνωρίζει τουλάχιστον 60 περιπτώσεις ανθρώπων της ΛΟΑΤ κοινότητας που είτε καταδικάστηκαν σε είκοσι ημέρες φυλάκισης, είτε τους επιβλήθηκε πρόστιμο στο πλαίσιο των τελευταίων επιχειρήσεων.
Όσοι βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής. «Αυτή είναι μία κοινή κατηγορία που χρησιμοποιείται στο Αζερμπαϊτζάν για αυθαίρετες συλλήψεις». Προσθέτει ότι πολλοί περισσότεροι πολίτες μπορεί να έχουν συλληφθεί, αλλά να μην τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Οι αρχές της χώρες αρνούνται πως οι τελευταίες επιχειρήσεις στοχεύουν την ΛΟΑΤ κοινότητα με τον Εσκάν Ζακίντοφ (εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών) να δηλώνει «Αυτές οι επιδρομές δεν είναι εναντίον όλων των μειονοτήτων. Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν, οι οποίοι δείχνουν συνεχώς έλλειψη σεβασμού για όλους τριγύρω τους, ενοχλούν τους πολίτες με τη συμπεριφορά τους και επίσης εκείνους από την αστυνομία και τις υπηρεσίες υγείας που θεωρούν ότι μεταφέρουν μεταδοτικές ασθένειες».
Ο Ζακίντοφ δεν ξεκαθάρισε τι θεωρεί ακριβώς ως ενοχλητική συμπεριφορά ή έλλειψη σεβασμού. Άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιδρομές δεν στοχεύουν την ΛΟΑΤ κοινότητα, αλλά επικεντρώνονται σε ανθρώπους που σχετίζονται με την πορνεία και πραγματοποιήθηκαν μετά από καταγγελίες πολιτών.
Ο Guadian αναφέρει ότι επικοινώνησε με γραπτά μηνύματα με τρεις γκέι άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν ότι τέθηκαν υπό κράτηση στο νέο κύμα συλλήψεων. Κανένας από αυτούς δεν ήθελε να μιλήσει επωνύμως, αλλά πρόσθεσαν ότι αυτή τη στιγμή κρύβονται. Ένας από τους άνδρες είπε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού σε αστυνομικό τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος αφού πλήρωσε 150 μανάτ (περίπου 70 ευρώ). «Η αστυνομία που είπε ότι θα με συλλάβουν εάν με δουν στο δρόμο ξανά. Τώρα φοβάμαι να βγω από το σπίτι μου» δηλώνει.
Άλλο πολίτη τον πλησίασε η αστυνομία μέσα σε ένα κλαμπ στο Μπακού και του είπαν ότι διεξάγουν έρευνα για την ΛΟΑΤ κοινότητα. Και οι τρεις είπαν ότι είχαν φίλους που παραμένουν υπό κράτηση και ανέφεραν ότι η αστυνομία συνεχίζει τις επιδρομές στην πόλη, ψάχνοντας για ανθρώπους που «μοιάζουν γκέι».
Ο Σαμάντ Ισμαϊλοφ, ακτιβιστής για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας που έφυγε από τη χώρα το 2014, δηλώνει ότι πρώτα άρχισε να λαμβάνει πληροφορίες για τις επικείμενες επιχειρήσεις στις 16 Σεπτεμβρίου. «Μέχρι τώρα γνωρίζω ότι 33 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, αλλά αυτοί είναι εκείνοι που έχουν μιλήσει με δικηγόρους. Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι που απλά δεν θέλουν μπλεξίματα και προτιμούν να κρύβονται».
«Δεν υπάρχουν γκέι κλαμπ στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά υπάρχουν κάποια καταστήματα που θεωρούνται “φιλικά” προς τους ομοφυλόφιλους και μου έχουν πει πως για πρώτη φορά η αστυνομία βρέθηκε έξω από αυτά τα μαγαζιά αναζητώντας γκέι» πρόσθεσε.
Η αστυνομική επιχείρηση θυμίζει τα όσα συνέβησαν στην Τσετσενία φέτος, όταν πολλοί ομοφυλόφιλοι άνδρες συνελήφθησαν, κρατήθηκαν σε φυλακές και βασανίστηκαν. 
Ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο τί προκάλεσε τις επιδρομές ή ποιος είναι ο στόχος των αρχών στο Μπακού.
Το θέμα της ομοφυλοφιλίας είναι ταμπού στη συντηρητική κοινωνία του Αζερμπαϊτζάν και η κατάσταση για την ΛΟΑΤ κοινότητα κρίνεται ως ιδιαίτερα σκληρή.
Το 2014 ένας 20χρονος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γκέι κρεμάστηκε με μία σημαία με τα χρώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας. «Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει τα χρώματά μου» είχε γράψει στο σημείωμα αυτοκτονίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: