Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Economist: Ανάπτυξη και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

Μεταρρυθμίσεις, ελληνικό πρόγραμμα και ελάφρυνση χρέους στο "τραπέζι" του Economist. Τι είπαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Συμφώνησαν στις μεγάλες τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και την ανάγκη νέων μεταρρυθμίσεων αλλά είχαν διαφορετική οπτική για τον χρόνο και τον τρόπο μείωσης του χρέους.
Πρόκειται για τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιού οι οποίοι συναντήθηκαν στο συνέδριο του Economist που είχε θέμα την πορεία των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ελλάδας.
Οι σταθερές της τοποθέτησης του Προέδρου του Eurogroup ήταν η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνου, η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα το 2018 και ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της Ελλάδας.
Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά αλλά πολλά ακόμη μένουν να γίνουν μέχρι να έχουμε μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος και η ανάκαμψη της οικονομίας να είναι σταθερή είπε ο κ. ΝταΪσλεμπλούμ.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στο Ευρώ ήταν το βασικό του μέλημα τα πέντε χρόνια της θητείας του ενώ έδωσε τα εύσημα για την έως τώρα πρόοδο του προγράμματος . « Κάναμε μια άσχημη αρχή το 2015 αλλά στα δύο χρόνια που ακολούθησε είχαμε πολύ καλή συνέχεια. Καλύψαμε τα πολλά και δύσκολα θέματα του ελληνικού προγράμματος και πλέον περιμένουμε να έχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018» είπε ο κ. Νταϊσελμπλούμ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε χθες για αλλαγή της προοπτικής για την Ελλάδα. Τόσο κατά την συνάντηση που είχε στο υπουργείο οικονομικών όσο και στο συνέδριο του Economist όπου συμμετείχε τόνισε μετά από φύο δύσκολα χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα . Μιλάω με επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο και ζητούν να μάθουν για την Ελλάδα . Αν λοιπόν δεν πιστεύετε εμένα ή την Ευρωπαϊκής Επιτροπή που έχει κάνει πολύ θετικές προβλέψεις πιστέψτε την διεθνή επιχειρηματική κοινότητα» είπε.
Δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρος όμως και για το θέμα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα της Ελάφυνσης.¨Όπως είπε οι εταίροι της Ελλάδας έχουν κάνει ήδη πολλά πράγματα για την ελάφρυνση του χρέους . «Είμαστε έτοιμοι, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με επιτυχία τότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα» είπε.
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην στην βασική του τοποθέτηση Ελλάδα ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε «φτάσαμε πολύ κοντά σε μια κρίση, αλλά την ξεπεράσαμε». Είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί και θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα χρόνια. Επανέλαβε πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους και το 2018 θα σχεδιαστεί μια μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα εφαρμοστεί εάν χρειαστεί με βάση τη ρήτρα ανάπτυξης.
«Όλοι υποσχεθήκαμε σε όλους ότι θα δουλέψουμε σκληρά τους επόμενους μήνες για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση και για μια καθαρή έξοδο. Στόχος, να είναι η Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη στη λήψη των αποφάσεων», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup στην αναφορά του στη χώρα μας.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης
Μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο σπριντ πριν από τη λήξη του προγράμματος και «πρέπει να αποφύγουμε την επανάπαυση» απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στην δική του ομιλία του στο συνέδριο του Economist, έκανε λόγο για γρήγορη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης πριν από τέλος του έτους, ώστε από την 1η Ιανουαρίου να υπάρξουν «καθαρές ανάσες» για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» για την «καθαρή έξοδο» και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τόνισε επίσης ότι σε αυτήν την φάση η ακολουθούμενη πολιτική είναι η μόνη κατάλληλη και εφικτή.
Αναφερόμενος στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4% και ανεργία λίγο κάτω από το 19% (από περίπου 20% εφέτος). Πρόσθεσε πως εφέτος προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%- 2,2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ) και μπορεί άνετα να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Ο Τζακ Λιού
Συχνές αναφορές στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος δήλωσε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμος μακροχρόνια «χωρίς πόνο» . Παραδέχθηκε με την σειρά του ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει εικόνα τα τελευαταία δύο χρόνια με ένα μεγάλο όγκο μεταρρυθμίσεων να έχουν ολοκληρωθεί και άλλο ένα μεγάλο αριθμό βασικών διαρθρωτικών αλλαγών να βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε πάντως ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους η ευημερία των ελλήνων πολιτών που έχουν περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια θα είναι υπονομευμένη για πολύ καιρό.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε σχετικά με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ότι «κάτι λάθος συμβαίνει στις προβλέψεις του ΔΝΤ και όχι στην ελληνική οικονομία». Είπε ότι θα υπάρξουν μακροχρόνια πιέσεις, κυρίως δημογραφικές, αλλά και δυναμική στην οικονομία. «Καθώς η ανεργία μειώνεται και η οικονομία αναπτύσσεται, θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι μισθοί», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα χαμηλούς» τους μισθούς των νέων.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως πονά ιδίως για τους νέους που έχουν πτυχίο και είναι άνεργοι ή με συμβόλαια χωρίς εγγυημένη εργασία. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι επιχειρηματίες με τους οποίους μιλά σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχονται τώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί μια πραγματική αλλαγή και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Σχετικά με την γ’ αξιολόγηση ανέφερε πως υπάρχουν δύσκολα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και για αυτό είναι σχετικά ήρεμος. «Το μονοπάτι θα γίνει πιο ομαλό. Η Ελλάδα επιστρέφει στη διεθνή σκηνή», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Χουλιαράκης τάχθηκαν, νωρίτερα στις ομιλίες τους, υπέρ του μετασχηματισμού του ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ για τη στήριξη των διαρθρωτικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup έθεσε ως επιπλέον στόχους την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και τη μεγαλύτερη χρήση των «εργαλείων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του «πακέτου Γιούνκερ». 

Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: