Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Τράπεζες: Η επιστροφή των καταθέσεων

Ένα τετράμηνο ήταν αρκετό για να επιστρέψουν περίπου 4,5 δις ευρώ στις τράπεζες και να μειωθεί ο δανεισμός τους από τον ΕLA κατά περίπου 11,6 δις ευρώ... Πληροφορίες θέλουν άλλο 1 δις ευρώ καταθέσεις να μπαίνουν στο σύστημα το Σεπτέμβριο.
Δράση- αντίδραση, είναι η αρχή που διέπει την πορεία των καταθέσεων. Φυλλορροούν, με την πρώτη ανησυχία στον ορίζοντα, με την πρώτη αίσθηση έλλειψης εμπιστοσύνης. Επανεμφανίζονται, μόλις ανακοινωθεί κάτι θετικό, με τα πρώτα σημάδια ανάκτησης της εμπιστοσύνης.
Έτσι φαίνεται να συμβαίνει από τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και μετά, όπου το αποταμιευτικό κοινό, ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις, εμπιστεύθηκαν τα κεφάλαιά τους στο τραπεζικό σύστημα. Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γύρισαν στις τράπεζες  1,4 δις ευρώ  (εκ των οποίων σχεδόν τα μισά αφορούν καταθέσεις ιδιωτών)  και το Σεπτέμβριο,  σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι επέστρεψε άλλο 1 δις ευρώ καταθέσεις!
Η εικόνα αυτή είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την εξάρτηση των τραπεζών με τον ELA, το Μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας, στον οποίο είναι αναγκασμένες  εκ των πραγμάτων να προσφεύγουν οι τράπεζες, αφού οι διεθνείς αγορές χρήματος είναι κλειστές γι αυτές.
Ήδη και σε αυτό το μέτωπο, παρατηρείται σημαντική βελτίωση. Η πορεία δανεισμού από τον πανάκριβο πράγματι ELA βαίνει μειούμενη, μήνα μήνα, αντανακλώντας τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Όσο οι καταθέσεις επιστρέφουν στο σύστημα, τόσο οι τράπεζες έχουν λιγότερο ανάγκη το δανεισμό τους από τον  ΕLA αφού καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα από το καταθετικό κομμάτι. Λειτουργώντας έτσι, όπως ακριβώς ορίζει η ίδια τους η φύση. Παίρνουν καταθέσεις, δίνουν δάνεια...
Η άποψη που επικρατεί σήμερα στην αγορά θέλει την κυβέρνηση να κλείνει την τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Κάτι τέτοιο αναμένεται να δώσει ώθηση και στην επιστροφή καταθέσεων από τα «στρώματα»  ή το εξωτερικό, στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι με την προοπτική ήδη της β΄αξιολόγησης, άρχισε μια ανοδική πορεία. Από μείωση καταθέσεων που είχαν τα νοικοκυριά το Μάιο , κατά 214 εκατ ευρώ ( με συνολική άνοδο λόγω καταθέσεων από επιχειρήσεις), ο Ιούνιος παρουσίασε αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 1,090 δις ευρώ ( εκ των οποίων τα 415 εκατ ευρώ από νοικοκυριά), τον Ιούλιο, εισέρρευσαν άλλα 946 εκατ ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και τον Αύγουστο πια, οι ιδιώτες επέστρεψαν στο σύστημα κεφάλαια ύψους 1.407 εκατ ευρώ.
Επόμενο ήταν να μειωθεί ο ELA, στα και στα 32,6 δις ευρώ μόλις προχθές.   Σημειωτέον ότι στα μέσα Ιουνίου ήταν ακόμη στα 44,2 δις ευρώ....Τουλάχιστον κατά 11,6 δις ευρώ, μειώθηκε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από αυτό το αρκετά ακριβό κανάλι χρηματοδότησής τους.
Θεωρητικά, το υπόλοιπο του έτους θα κυλήσει με ακόμη καλύτερες ημέρες για την επάνοδο των καταθέσεων στο ευαίσθητο τραπεζικό σύστημα....Ακόμη βέβαια έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Λίλυ Σπυροπούλου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: