Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

«Πράσινο φως» από τους θεσμούς για μέρισμα και δόση

Πλεόνασμα και στο υπερπλεόνασμα του 2017 διασφαλίζει και με το παραπάνω το κοινωνικό μέρισμα, ενώ την Παρασκευή εγκρίνεται από τον ESM η δόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε θετικό κλίμα εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις της πρώτης ημέρας, οι οποίες έφεραν και θετικές εκπλήξεις.
Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε, ότι οι θεσμοί αποδέχθηκαν, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ θα ξεπεραστεί με άνεση για το 2017.
Μάλιστα τόνισε ότι παρότι το ακριβές αποτέλεσμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι πιθανό όχι μόνο να πιαστεί ο στόχος του προσχεδίου του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 2, 2% του ΑΕΠ, αλλά και το πλεόνασμα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πρόβλεψη αυτή διασφαλίζει την διανομή κοινωνικού μερίσματος τουλάχιστον 820 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017.
Σε ότι αφορά το στόχο του 2018 η ίδια πηγή τόνισε ότι η διαπραγμάτευση κύλησε πολύ ομαλά και ότι οι θεσμοί δεν διαπίστωσαν απόκλιση, η οποία θα οδηγούσε σε απόκλιση από τον στόχο. Παρόλα αυτά, το θέμα θα κλείσει με νέα συνάντηση την Παρασκευή.
Πλήρωσαν 1,5 δισ. ευρώ Η ίδια πηγή τόνισε, ότι την Παρασκευή ο ESM θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την δόση των 800 εκ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνισε, ότι σήμερα παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αποπληρώθηκαν σε ιδιώτες από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 1,5 δις ευρώ από τα οποία τα 1,25 δις το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Συνεπώς καλύπτεται και με το παραπάνω το όριο πληρωμών που έπρεπε να καλυφθεί . Συνεπώς η δόση θα εγκριθεί κατ αρχήν από το EWG της Πέμπτης και στην συνέχεια στην συνεδρίαση του ESM.
Εκπρόσωπος των θεσμών Μια πρώτη συζήτηση έγινε σήμερα σε τεχνικό επίπεδο και για την ρύθμιση των 120 δόσεων σε όσους χρωστούν στο δημόσιο δηλαδή την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία . Αρμόδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενστάσεις - κυρίως σε ότι αφορά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια- σε επίπεδο θεσμών σε ότι αφορά την τις προϋποθέσεις ένταξης οι οποίες όμως θα συζητηθούν αύριο σε επίσημη συνάντηση που θα γίνει με τον υπουργό οικονομίας κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: