Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Καθαρίζουν τα... «κατακόκκινα»

Τα… κατακόκκινα, χωρίς εξασφαλίσεις, δάνεια αρχίζουν να πωλούν πρώτα οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από οφειλές που δεν έχουν προοπτική είσπραξης, αλλά και για να πετύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. To 2018, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 15 δισ. ευρώ.
Η Εurobank ανακοίνωσε χθες ότι πούλησε στην Intrum Justitia ΑΒ πακέτο «κόκκινων» δανείων συνολικού ποσού 1,5 δισ. ευρώ έναντι 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 3% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου (ή στα 3 σεντ ανά ευρώ δανείου).
Πρόκειται για 220.000 δάνεια 114.000 δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τη Εurobank, από το 1,5 δισ. ευρώ δανείων που πωλήθηκαν στην Intrum, τα 620 εκατ. ευρώ εμφανίζονται στον ισολογισμό της.
Για τα υπόλοιπα δάνεια έχουν σχηματιστεί προβλέψεις και έχουν διαγραφεί.
Ειδικότερα, στο πακέτο των «δανείων» συμπεριλήφθηκαν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που δεν είχαν εξασφαλίσεις και δεν είχαν καταβληθεί δόσεις για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών, ενώ οι δανειολήπτες τους είτε δεν μπορούσαν να εντοπιστούν από την τράπεζα, είτε δεν ανταποκρίθηκαν σε πρόσκλησή της για ρύθμιση της οφειλής τους.
Η Εurobank μάλιστα, τους προηγούμενους μήνες, με επιστολές που απέστειλε σε χιλιάδες δανειολήπτες, τους προσέφερε γενναία ρύθμιση της οφειλής τους, που περιελάμβανε κούρεμα από 70%-90% και εξόφληση ακόμα και σε 6 ισόποσες άτοκες δόσεις.
Για κάποια από αυτά τα δάνεια δεν είχε καταβληθεί δόση από το 2004, ενώ μόλις 2.000 «κατακόκκινοι» δανειολήπτες ρύθμισαν τα δάνειά τους και… ξεμπέρδεψαν.
Για παράδειγμα, για δάνειο με κεφάλαιο 10.455,37 ευρώ και τόκους 13.711,92 ευρώ, δηλαδή με υφιστάμενη απαίτηση (στις 31.10.2016) 24.155,29 ευρώ, προτάθηκε να «κουρευτεί» στα 1.566,81 ευρώ σε 6 δόσεις.
H Eurobank μάλιστα καλούσε αυτούς τους δανειολήπτες αν δεν συμφωνούν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση να καταθέσουν δική τους αντιπρόταση, ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ή συμφωνία, θα προχωρήσει σε πώληση του δανείου.
Ετσι, στο «πακέτο» δανείων 1,5 δισ. ευρώ, τα 620 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές δανειοληπτών που δεν απάντησαν στην τράπεζα ή δεν συμφώνησαν με την προτεινόμενη ρύθμιση και τώρα θα πρέπει να διαπραγματευτούν με την Intrum που θα διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά.
Τα υπόλοιπα δάνεια, ύψους 880 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι μάλλον δύσκολο να εισπραχθούν.
Η πώληση είναι ουδέτερη για τη Eurobank τόσο σε όρους χρηµατοοικονοµικού αποτελέσµατος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια.
«Είµαστε πολύ ικανοποιηµένοι που ολοκληρώνουµε αυτή τη συµφωνία µε τον µεγαλύτερο διαχειριστή απαιτήσεων στην Ευρώπη, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης που εφαρμόζει» δήλωσε ο διευθύνων σύµβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.
Σε πώληση «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Η Πειραιώς ετοιμάζει την πώληση «κόκκινων» καταναλωτικών χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και επιχειρηματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν εξασφαλίσεις, επίσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Το «πακέτο» της Alpha Bank θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και θα αφορά κυρίως καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις.
Και οι δύο τράπεζες θέλουν να έχουν ολοκληρώσει την πώληση το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ εκτιμάται ότι και η Εθνική θα κινηθεί αναλόγως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: