Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Οχι παιχνίδια με τον πόνο των άλλων

Υπάρχουν πληροφορίες, η διαχείριση των οποίων δεν μπορεί να γίνεται επιπόλαια, καθώς αφορούν ζωτικές ανάγκες και συμφέροντα, τις αγωνίες των απλών ανθρώπων. Μια τέτοια πληροφορία είναι και αυτή που γράφτηκε, ως βεβαιότητα, σε μερίδα του Τύπου, ότι θα εξαιρεθούν από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς όλα τα ακίνητα αξίας μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ.
Είναι αλήθεια ότι γίνονται τέτοιες συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, ενώ προτάσεις υπάρχουν και από διάφορες κοινωνικές οργανώσεις. Είναι, όμως, εξίσου αλήθεια πως μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί μονομερώς από την κυβέρνηση. Χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Είναι επίσης γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων και προτεραιότητες και ελέγχονται από τις εποπτικές αρχές.
Οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν καλά πως οι δανειστές δεν έχουν αποφανθεί και ότι δεν τους έχει τεθεί ακόμα μια ολοκληρωμένη τελική πρόταση με όλο το τεχνικό μέρος που πρέπει να τη συνοδεύει (κάτω από ποιους όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή, θα μπορούσε να υπάρξει η εξαίρεση). Προς τι επομένως η δημοσιοποίηση του θέματος με πηχυαίους τίτλους ότι πρόκειται για οριστική απόφαση;
Η κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά στην καταστροφή και ακόμη περισσότερα στο χείλος της. Φτωχοί άνθρωποι χωρίς εισόδημα ή με πενιχρό, ζουν καθημερινά με την αγωνία πως αύριο θα βγει το σπίτι τους στο σφυρί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει μαζί τους.
Μεροκαματιάρηδες που έβαλαν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους με χίλιες στερήσεις και με δάνειο, βρέθηκαν στα χρόνια της κρίσης σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Τώρα τρέμουν ότι ένα πρωί θα βρεθούν στον δρόμο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους παραπληροφορεί.
Θέση μας ήταν, είναι και θα είναι καμία λαϊκή οικογένεια να μη χάσει το σπίτι της λόγω της κρίσης και των οποιωνδήποτε επιπτώσεων αυτή προκάλεσε. Στηρίξαμε και θα στηρίξουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε κάθε πολιτική πρωτοβουλία και κάθε κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Γι' αυτό και θα είμαστε απέναντι σε κάθε παιχνίδι με τον πόνο και τις αγωνίες των συνανθρώπων μας. Οποιος και αν επιχειρήσει να το παίξει...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: