Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Το FBI δεν αλλάζει

Δεκαετίες κινηματικών δράσεων και αγώνων, πολιτικές αποκλεισμού και απανωτές δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία στις ΗΠΑ. Κι όμως το FBI δεν διστάζει να κάνει λόγο για «μαύρη τρομοκρατία» και να σφίξει περαιτέρω τη θηλιά γύρω από τα κινήματα των Αφροαμερικανών.
«Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακηρύξει τους «μαύρους εξτρεμιστές» σαν βίαιη απειλή». Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από έγγραφη έκθεση του FBI που διέρρευσε στον Τύπο. Σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι το Γραφείο ανέθεσε τη σύνταξη της έκθεσης αυτής στην αντιτρομοκρατική του μονάδα. Η έκθεση, την οποία παρουσίασε το Foreign Policy, θυμίζει περασμένες δεκαετίες και έχει εγείρει φόβους πως οι Αρχές ίσως να «φακελώνουν» τους ακτιβιστές με ρατσιστικά κριτήρια, αλλά και να ετοιμάζονται να επιτεθούν στα δικαιώματα των διαδηλωτών.
Την έκθεση συνέταξε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του FBI, τον Αύγουστο του 2017 και σε αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά: Το FBI εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό η αντίληψη που έχουν μαύροι εξτρεμιστές για την αστυνομική βαρβαρότητα απέναντι σε Αφροαμερικανούς να έφερε αύξηση σε προμελετημένες βίαιες πράξεις αντεκδίκησης κατά αστυνομικών και πολύ πιθανό να λειτουργήσει και ως δικαιολογία για τέτοια βία. Περιστατικά φερόμενης αστυνομικής βίας συνεχίζουν να τροφοδοτούν την επανεμφάνιση ιδεολογικής βίαιης, εγκληματικής δραστηριότητας εντός του κινήματος των μαύρων εξτρεμιστών».
Η αφοσίωση του FBI στην παρακολούθηση μαύρων ακτιβιστών ακολουθεί την μακρά ιστορία επιθετικής αντιμετώπισης κινημάτων διαμαρτυρίας και προσήλωσης στην διάσπασή τους, αλλά ο λεπτομερής έλεγχος των Αφροαμερικανών από μία αντιτρομοκρατική ομάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός.
«Όταν μιλάμε για εχθρούς του κράτους και τρομοκράτες, αυτό συνεπάγεται αυτόματα την αφαίρεση του δικαιώματος σε αυτούς τους ανθρώπους να μιλήσουν και να διαμαρτυρηθούν» τονίζει ο Μοχάμεντ Ταζσάρ, νομικός σύμβουλος της Αμερικάνικης Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες. «Περιθωριοποιεί νόμιμες φωνές που ζητούν φυλετική και οικονομική δικαιοσύνη».
Το έγγραφο έρχεται σε μία περίοδο όπου ακούγονται ολοένα και πιο δυνατές φωνές για σύνδεση του Ντόναλντ Τραμπ και την αρκοδεξιά και τους λευκούς εθνικιστές, ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να στοχοποιήσει κοινότητες διαφορετικού χρώματος και να θωρακίσει την αστυνομία από τον έλεγχο και την κριτική. 
Σημειώνεται το φιάσκο με τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τις νεοναζιστικές προσκλήσεις στη Σάρλοτσβιλ, σε μία περίοδο όπου έχουν σκοτωθεί πολλοί Αφροαμερικανοί από αστυνομικά πυρά και έχουν έρθει στο φως πολλές σκηνές αστυνομικής βαρβαρότητας.
Το Γραφείο υπερασπίστηκε τις παρακολουθήσεις «μαύρων εξτρεμιστών» μέσω δήλωσης στο Foreign Policy σημειώνοντας ότι «Το Γραφείο δεν μπορεί να ξεκινήσει έρευνα βασισμένο μόνο στο φύλο, την εθνικότητα, την καταγωγή και τη θρησκεία ενός ατόμου».
Στην έκθεση του FBI καταγράφονται ειδικές περιπτώσεις πρόσφατων βίαιων περιστατικών κατά της αστυνομίας. Χαρακτηριστική εκείνη του Μίκα Τζόνσον, ο οποίος σκότωσε πέντε αστυνομικούς και είπε ότι είχε στόχο την λευκή αστυνομία. Το κίνημα Black Lives Matter, όμως, δεν είχε καμία σύνδεση με τον Τζόνσον και καταδίκασε την επίθεση.
Ωστόσο, ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι αντιστρόφως ανάλογος με τους Αφροαμερικανούς που έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δολοφόνοι αστυνομικών, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι λευκοί και όχι μαύροι.
Η έκθεση του FBI σημειώνει ότι η βία των «μαύρων εξτρεμιστών» κορυφώθηκε στις δεκαετίες του 1960 και 1970 «ως απάντηση στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και την μεταχείριση των μαύρων». Προσθέτει, ακόμη, ότι πιθανές ενδείξεις πως οι «μαύροι εξτρεμιστές» αποτελούν απειλή προς τις Αρχές μπορεί να είναι η βίαιη ρητορική κατά των λευκών και οι προσπάθειες να αγοραστούν παράνομα όπλα ή εκρηκτικά.
Πάντως, ο όρος «μαύροι εξτρεμιστές» (Black Identity Extremists) φαίνεται πως είναι αρκετά καινούργιος.
Σχολιάζοντας την έκθεση η Ελσα Γουέιθ, κωμικός και ακτιβίστρια στο Black Lives Matter, δήλωσε ότι φοβάται πως αυτή η στοχοποίηση από το FBI μπορεί να αποτρέψει πολίτες από το να συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες, αλλά και να στοχοποιήσει οποιονδήποτε που συμμετέχει ήδη σε κάποιο κίνημα.
Αρκετοί αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει στοχεύσει τόσο πολύ τις αντιτρομοκρατικές έρευνές της στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τους λευκούς εθνικιστές.
Το FBI, μάλιστα, με την τελευταία αυτή έκθεσή του, φέρεται να υιοθετεί τις απόψεις αρκετών ακροδεξιών ομάδων που χαρακτηρίζουν το κίνημα Black Live Matter ως τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: