Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Επιμένουν και προκαλούν

Στον απόηχο της κόντρας με την κυβέρνηση η Ένωση Εισαγγελέων υποστηρίζει ουσιαστικά ότι η έκφραση γνώμης και άσκησης κριτικής θεωρείται παρέμβαση και προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, ενώ την ίδια ώρα οι δικαστές χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεών τους.
«Η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς τον σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει, ούτε ενθαρρύνει, τους πολίτες της στον σεβασμό των θεσμών της» αναφέρεται σε ψήφισμα της Ένωσης Εισαγγελέων, το οποίο εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της.
Προτρέπει, επίσης, «την Πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει τη στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο, με κάθε πρόσφορο μέσο, προς αυτόν τον σκοπό, σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του».
Σε ανάλογο ψήφισμα η Ένωση Διοικητικών Δικαστών χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων των δικαστών και ζητεί να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί εφεξής η μείωση που επέφερε στις συντάξεις ο νόμος 4387/2016.
Συγκεκριμένα, απαιτεί:
1) να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά της για αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, ώστε να διατηρείται μια σταθερή (και οπωσδήποτε εύλογη) αναλογία μεταξύ των συντάξιμων αποδοχών και των αποδοχών ενεργείας των δικαστικών λειτουργών.
2) να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί εφεξής η μείωση που επέφερε το άρθρο 13 του ν. 4387/2017, με τη μορφή της αναστολής, κατά παράβαση των ανωτέρω Συνταγματικών διατάξεων,
3) να εφαρμοστούν άμεσα από την Πολιτεία για όλους τους συνταξιούχους οι 2287 και 2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και η 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η 127/2016 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 §2 του Συντάγματος, ως προς τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς και λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και
4) να πληρώσει το Κράτος τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: