Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Όλοι εναντίον ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Ψήφισαν κατά της απόφασης για την Ιερουσαλήμ

Συνολικά 128 χώρες εκ των 193 χωρών - μελών του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της κίνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Μόλις εννέα χώρες καταψήφισαν το καταδικαστικό για τις ΗΠΑ ψήφισμα, ενώ 35 απείχαν από τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο για το ψήφισμα, ωστόσο η ψηφοφορία διεξήχθη κανονικά και, παρά τις απειλές του Τραμπ για διακοπή οικονομικής βοήθειας σε όποια χώρα ταχθεί εναντίον του, οδήγησε την Ουάσινγκτον σε μια πρωτοφανή ήττα - απομόνωση στον ΟΗΕ.
Πριν από δύο εβδομάδες ο Τραμπ αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είναι ο πρώτος που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση από την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους το 1948, καθώς όλες οι χώρες στον πλανήτη αναγνωρίζουν το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα και διατηρούν εκεί τις πρεσβείες τους.
Ενδεικτική της απομόνωσης των ΗΠΑ ήταν η στάση που κράτησαν παραδοσιακοί σύμμαχοί τους. Η ΕΕ, σχεδόν στο σύνολό της, υπερψήφισε το καταδικαστικό ψήφισμα. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία ακόμη και η Βρετανία είπαν «όχι» στην απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των χωρών ήταν και η Ελλάδα. Μόλις πέντε χώρες από την ΕΕ υποστήριξαν τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τις Τσεχία, Λιθουανία, Κροατία, Ρουμανία και Πολωνία. 
Αναλυτικά στον πίνακα: 128 χώρες «υπέρ» του ψηφίσματος (πράσινο χρώμα), 9 «κατά» (κόκκινο χρώμα), 35 απείχαν (κίτρινο χρώμα).
Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε. 
Απορρίπτει το ψήφισμα το Ισραήλ 
Το Ισραήλ από την πλευρά του, απορρίπτει το ψήφισμα του ΟΗΕ. Παράλληλα δηλώνει ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. 
Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επισκέφτηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: