Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας για τις σημερινές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών του νομού

Στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών η προγραμματισμένη για σήμερα κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στη μισθολογική εξαθλίωση και τον νόμο-έκτρωμα που ελαστικοποιεί το ωράριο καταργώντας ουσιαστικά το σταθερό πρωινό εργάσιμο χρόνο. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τις νέες περικοπές των κονδυλίων και την οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων, τις ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση, τις ελλείψεις υλικών, φαρμάκων και εξοπλισμού, την ομηρία των συμβασιούχων επικουρικών συναδέλφων που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κινδυνεύουν με απόλυση.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν νέα κλαδική συμφωνία που να αποκαθιστά τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές απώλειες πρόσφατες και παλαιότερες. Απαιτούν να μείνει στα χαρτιά η ελαστικοποίηση του χρόνο εργασίας και διεκδικούν σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5ήμερο-πρωινό 6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα με ρεπό. Απαιτούν να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός και να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού. Αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση των αιτημάτων στη Διοίκηση του νοσοκομείου. Ακολούθησε συγκέντρωση, όπου διατρανώθηκε η απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών να συνεχίσουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις, μαζί και με άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από την ίδια πολιτική μέχρι την τελική ανατροπή της εφαρμοζόμενης ανθυγιεινής πολιτικής.
Σε ομιλία εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙΠ μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:
"Οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών ακόμη και πριν την οικονομική κρίση ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί. Από το 2010 μέχρι σήμερα οι γιατροί του ΕΣΥ, λόγω των μνημονίων των ελληνικών κυβερνήσεων και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απολέσει το 48%- 52% του συνολικού εισοδήματος τους. Προσβλητικά χαμηλή και η αποζημίωση για τις εφημερίες που κυμαίνεται στα 2 περίπου ευρώ την ώρα καθαρά για τον ειδικευόμενο γιατρό, στα 3 με 4 ευρώ για τον επιμελητή και στα 5 ευρώ για τον διευθυντή.
Ιδιαίτερα για τους νέους γιατρούς, τους ειδικευόμενους, ο απαξιωτικός τακτικός μισθός και η εφημεριακή αποζημίωση των 2 ευρώ την ώρα είναι ένα από τα αντικίνητρα που ευθύνονται για το καταστροφικό ρεύμα μετανάστευσης νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό.
Με το 4ο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι νοσοκομειακοί γιατροί απολέσαμε επιπλέον -όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι- πολλά από τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Ταυτόχρονα αυξήθηκε κατακόρυφα η φορολογία εισοδήματος με συνέπεια οι πραγματικές απώλειες να ξεπερνούν το 60% στην τελευταία επταετία.
Χρόνια τώρα διεκδικούμε αναπλήρωση όλων των απωλειών με αγώνες συνδικαλιστικούς αλλά και με ένδικα μέσα. Όμως η κυβέρνηση από τη μια συνεχίζει το έργο της εξασφάλισης της λεγόμενης "ρευστότητας" των συμφερόντων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την ίδια ώρα, με σκανδαλώδη τρόπο καταδικάζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε εξευτελιστικά μισθολογικά επίπεδα, μειώνει συνεχώς την χρηματοδότηση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας και αφήνει τις δημόσιες δομές Υγείας με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού."

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     Αποστολίδης Χαράλαμπος                                    Σανίδας Αργύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: