Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ στη μαραθώνια συνάντηση: «Βάση συζήτησης μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων»

Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του συνεδρίου στο Νταβός. Οι δύο ηγέτες Ελλάδας και ΠΓΔΜ μίλησαν για το Μακεδονικό και τις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως ανακοίνωσαν συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθεί μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων για τη γειτονική χώρα και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. 
Είμαστε δύο προοδευτικοί πολιτικοί σε μια εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά και αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν σημείωσε ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να προωθηθεί η ατζέντα «συνεργασίας και συν-ανάπτυξης» προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα τους ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις μας σε στέρεα θεμέλια αλληλοσεβασμού και καλής γειτονίας. Να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο για παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον.
Προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων και πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, εντατικοποιώντας τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν το 2016, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των διασυνοριακών επαφών, με αιχμή την διασυνοριακή διάβαση των Πρεσπών.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και την κύρωση, στο ελληνικό κοινοβούλιο, της δεύτερης φάσης της σύνδεσης των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι η πλειοψηφία των δύο λαών θέλουν φιλικές σχέσεις, με αμοιβαία συνεργασία, να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε πως «έχουμε το πολιτικό όραμα και το κουράγιο να βρούμε λύση, ήρθε η στιγμή να βρούμε λύση» γιατί «είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Η λύση αυτή, κατά τον Ζάεφ, πρέπει να λαμβάνει υπόψην την εθνική αξιοπρέπεια των δύο λαών και ανακοίνωσε, ότι σαν ένα βήμα καλής θέλησης, η κυβέρνησή του θα αλλάξει τις ονομασίες στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στους δρόμους της χώρας.
Πρόσθεσε, ότι αποφάσισαν την αναβάθμιση των διαβουλεύσεων στον ΟΗΕ, ορίζοντας υπεύθυνους σε αυτές του δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: