Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Μια μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ιρλανδία

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρλανδών, το 66,4%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης, ψήφισε υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος και της φιλελευθεροποίησης της νομοθεσίας για την άμβλωση.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ χαιρέτισε την ολοκλήρωση της «αθόρυβης επανάστασης» στην χώρα του όπου το «ναι» κατήγαγε ηχηρή νίκη στο δημοψήφισμα για την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των αμβλώσεων, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα της καταμέτρησης.
«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό ... υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.
«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία».
Το 67,38 των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της φιλελευθεροποίησης της νομοθεσίας για την άμβλωση στην καθολική Ιρλανδία, που είναι μία από τις πλέον περιοριστικές στην Ευρώπη, έπειτα από την καταμέτρηση του 21% των ψήφων. Η συμμετοχή ανέρχεται στο 64,75%.
Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος είναι ο δεύτερος σεισμός που συγκλονίζει την Ιρλανδία τρία χρόνια μετά την νομιμοποίηση, και πάλι με δημοψήφισμα, του γάμου των ομοφύλων.
Η κυβέρνηση προτείνει την πλήρη απελευθέρωση της άμβλωσης για τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης και μέχρι και τις 24 εβδομάδες για λόγους υγείας. Ο Λίο Βαράντκαρ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος ιρλανδός πρωθυπουργός, διευκρίνισε ότι η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους.
Ο υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεδριάσει την Τρίτη για να συζητήσει το νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο στο κοινοβούλιο, όπου θα υιοθετηθεί χωρίς δυσκολίες αφού οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κόμματων, του Fianna Feil και του Sinn Fein υποστηρίζουν την μεταρρύθμιση.
«Το τέλος της εποχής του ερέβους»
Σε ένα εκλογικό κέντρο του Δουβλίνου, η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή. Οι άνθρωποι αγκαλιάζονται και φιλιούνται συγκινημένοι. «Τελειώσαμε οριστικά με μία ιστορία που ήταν πραγματικά πολύ σκληρή για τις γυναίκες», λέει η 71χρονη Ailbhe Smyth.
Δύο exit polls δίνουν στο «ναι» 68% και 69,4% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την έρευνα Ipsos/MRBI για τους Irish Times, to 70% των γυναικών ψήφισε «ναι», αλλά και το 65% των ανδρών. Το ποσοστό όμως είναι συντριπτικό στους νέους που ψήφισαν κατά 87% υπέρ της φιλελευθεροποίησης της νομοθεσίας. Οι άνω των 65 ετών ψήφισαν κατά πλειοψηφία «όχι».
«Βγήκαμε από την εποχή του ερέβους. Δεν είμαστε πια μία οπισθοδρομική χώρα, όπως ήθελε να μας κάνει να πιστέψουμε η Εκκλησία», έλεγε μία 53χρονη ανθοπώλις του Δουβλίνου.
  • Εδώ η συνεχής ενημέρωση του Guardian
Η ηχηρή ψήφος στην Ιρλανδία υπέρ της κατάργησης της συνταγματικής απαγόρευσης των αμβλώσεων αντιπροσωπεύει την κορύφωση μιας «αθόρυβης επανάστασης» στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λίο Βαραντκάρ, ο οποίος έκανε εκστρατεία υπέρ του "Ναι".
«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό ... υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δήλωσε ο Βαραντκάρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο. «Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία», πρόσθεσε.
Την ευγνωμοσύνη του προς τον λαό της Ιρλανδίας εκφράζει ο πατέρας της Σαβίτα Χαλαπανάβαρ
Ο πατέρας της Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, της 31χρονης οδοντιάτρου που πέθανε το 2012 από σηψαιμία εξαιτίας της άρνησης των γιατρών να προχωρήσουν σε άμβλωση κατά την διάρκεια αποβολής του εμβρύου, δήλωσε «πολύ ευτυχής» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του ιρλανδικού συντάγματος.
Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian από την Καρνατάκα της Ινδίας, ο Αντανάπα Γιαλάτζι δήλωσε: «Αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη για την Σαβίτα και αυτό που συνέβη σε αυτήν δεν θα συμβεί σε άλλη οικογένεια πλέον».
«Δεν έχω λόγια για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον λαό της Ιρλανδίας αυτήν την ιστορική στιγμή».
Η Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, ο θάνατος της οποίας ξύπνησε συνειδήσεις στην Ιρλανδία, έγινε το πρόσωπο-σύμβολο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Παραδέχτηκαν την ήττα
Η κύρια οργάνωση κατά της φιλελευθεροποίησης της ιρλανδικής νομοθεσίας περί αμβλώσεων παραδέχθηκε από την πλευρά της ότι έχασε με συντριπτική διαφορά το χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε εκπρόσωπος.
Ο λαός της Ιρλανδίας «το έβαλε στη ζυγαριά και έγειρε προς τη μία πλευρά. Προφανώς θα προτιμούσα να είχε γείρει προς την άλλη», δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE ο Τζον Μακγκέρκ, διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας «Save the 8th». «Δεν υπάρχει προοπτική να μην περάσει η νομοθεσία (για το δικαίωμα στην άμβλωση)», πρόσθεσε ο Μακγκερκ.
Τεράστιο το χάσμα ανάμεσα στις νέες και τις μεγαλύτερες γενιές
Στην μικρή αυτή χώρα των 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία οι αμβλώσεις δεν επιτρέπονται παρά μόνον στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας, το 68% του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος έναντι ποσοστού 32% που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του σημερινού στάτους κβο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos/MRBI που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Irish Times σε δείγμα 4.000 ψηφοφόρων σε 160 εκλογικά τμήματα στη χώρα.
Μια άλλη δημοσκόπηση που έγινε από το Behaviour & Attitudes για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου RTE σε δείγμα 3.800 ψηφοφόρων έδωσε ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στο "Ναι" με 69,4% έναντι 30,6% στο "Όχι".
Η συντριπτική νίκη του "Ναι" που δείχνουν τα exit polls οφείλεται στη μαζική προσέλευση στις κάλπες των νέων που ήθελαν με την ψήφο τους να καταργηθεί η 8η τροπολογία του Συντάγματος ώστε να μην αναγκάζονται οι Ιρλανδές να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή.
Η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε εξάλλου ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις νέες και τις μεγαλύτερες γενιές, επισημαίνει εξάλλου η εφημερίδα Independent.
Και τα δύο exit polls κατέγραψαν υποστήριξη για το "Ναι" που πλησίαζε στο 90% μεταξύ των νέων ηλικίας 18 ως 24 ετών. Αντιθέτως, η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών ήταν η μόνη που τάχθηκε υπέρ του "Όχι" και υπέρ της διατήρησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις σε ποσοστό περίπου 60%.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μιλώντας την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς», υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Όχι» δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.
Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες Ιρλανδοί από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη κατέφτασαν αυτές τις μέρες στη χώρα τους για να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας.
Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες έδειξαν επίσης μεγάλη νίκη του "Ναι" και στις πόλεις και στην ύπαιθρο.
Όπως προβλεπόταν οι αστικές περιοχές υποστήριξαν σε μεγαλύτερα ποσοστά το δικαίωμα στην άμβλωση, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται σε μόλις πάνω από 70%, ενώ όμως και η ύπαιθρος υποστήριξε το "Ναι", ψηφίζοντας σε ποσοστό γύρω στο 60 με 63% υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος.
Επίσης όσον αφορά τις περιοχές, το Δουβλίνο κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 78%, υπέρ του "Ναι", ενώ ακολούθησε το Λένστερ με ποσοστό 66% και το Μάνστερ με παρόμοιο ποσοστό, σύμφωνα και πάλι με τα exit polls.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε στην κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις. Μια τροποποίηση που ψηφίστηκε το 2013 επιτρέπει τις αμβλώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ωστόσο ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου δεν αποτελούν νόμιμους λόγους για να γίνει άμβλωση.
Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται σήμερα το απόγευμα καθώς στις 11:00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων.
Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες Ιρλανδοί έφτασαν από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη στην χώρα τους για να ψηφίσουν υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, για την κατάργηση της 8ης τροπολογίας που αναγκάζει δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδές να ταξιδεύουν για να εξασφαλίσουν ιατρική φροντίδα.
#HomeToVote: κάνουμε το ταξίδι, για να μη είναι αναγκασμένες να το κάνουν εκείνες.
Το Twitter έχει πλημμυρίσει από μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων που φθάνουν στην Ιρλανδία για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ελπίζοντας ότι θα βοηθήσουν να περάσει «this mother*ucker στον 21ο αιώνα».
Ανθρωποι προσφέρονται να πληρώσουν αεροπορικά εισιτήρια για αγνώστους, άνθρωποι που προσφέρουν δωρεάν μετακινήσεις με το αυτοκίνητο προς και από αεροδρόμια, άνθρωποι που καλωσορίζουν την ιρλανδική διασπορά στα ιρλανδικά αεροδρόμια.
«Μία απόφαση της τελευταίας στιγμής για να πάω #hometovote για την κατάργηση της 8ης τροπολογίας. Δεν υπάρχουν θέσεις στις πτήσεις για το Λονδίνο, έτσι έχω 4 ώρες τρένο, 4 ώρες αναμονή και 3 ώρες φέρι για να φθάσω και να ψηφίσω, πράγμα που είναι βόλτα στο πάρκο σε σύγκριση με το ταξίδια που κάνουν οι Ιρλανδές κάθε μέρα προς το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες».
Ερχονται από το Λος Αντζελες, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, την Αργεντινή, από ολόκληρη την Ευρώπη...
«Ταξιδεύω από τον Λος Αντζελες για το Δουβλίνο και σκέφτομαι κάθε γυναίκα που αναγκάσθηκε να ταξιδέψει για να έχει ιατρική περίθαλψη...»
«Είναι σαν να βγήκε από την κελτική μυθολογία. Μία κατάρα σε γενιές ιρλανδών γυναικών που τις αναγκάζει να φεύγουν από την χώρα τους την ώρα της πιο απελπισμένης ανάγκης. Ετσι δέκα χιλιάδες γυναίκες ακούν τις φωνές τους, κινητοποιούνται και επιστρέφουν για να βοηθήσουν να φύγει η κατάρα από την γη τους».
#HomeToVote απάντηση σε όλα τα θλιμένα, σιωπηλά ταξίδια που έγιναν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Κάποιος διηγείται μία ιστορία από το αεροδρόμιο του Λονδίνου όπου μία Ιρλανδή έχει ξεχάσει το διαβατήριό της και χάνει την πτήση της. Και τότε ένας άγνωστος της αγοράζει εισιτήριο των 400 ευρώ για να ταξιδέψει την επομένη.
Μία Ιρλανδέζα που ζει για πολλά χρόνια στο Λονδίνο και δεν έχει πια δικαίωμα ψήφου προσφέρει σε αντάλλαγμα δωρεάν μετακινήσεις προς τα αεροδρόμια Χίθροου και Λόντον Σίτι σε όσους συμπατριώτες της κάνουν το ταξίδι για να ψηφίσουν την κατάργηση της 8ης τροπολογίας. «Για την Σαβίτα και όλες τις Ιρλανδές».
Η Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, είναι η 31χρονη Ινδή οδοντίατρος που μεταφέρθηκε το 2012 με επιπλοκές της εγκυμοσύνης σε ιρλανδικό νοσοκομείο. Οταν διαπιστώθηκε ότι η Σαβίτα έχει αρχίσει να αποβάλλει το έμβρυο, οι γιατροί αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση με αποτέλεσμα να πεθάνει από σηψαιμία!
«Ο πατέρας μου μόλις μου είπε "Θα ψηφίσω...ναι" Με βαριά καρδιά, αλλά νομίζω...νομίζω ότι θα εμπιστευθώ τη γενιά σας. Θα το επιστευθώ στα χέρια σας. Και αυτό για μένα είναι ολόκληρος ο κόσμος» #repealthe8th #together4yes #westandtogether.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: