Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Η βιομηχανία της ισλαμοφοβίας

Κατακόρυφη αύξηση των οργανώσεων κατά του Ισλάμ έχει σημειωθεί κατά μήκος των ΗΠΑ. Τα τελευταία δυο χρόνια, ο αριθμός αυτών των ομάδων που πλέον είναι ευρέως γνωστός ως η βιομηχανία της ισλαμοφοβίας έχει τριπλασιαστεί. 
Μια μεγάλη έρευνα του Al Jazeera αποκαλύπτει την τακτική που χρησιμοποιούν αυτές οι ομάδες για να προκαλέσουν τον φόβο για το Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο χειραγωγούν τα κοινωνικά μέσα για να διαδώσουν ψεύτικες ειδήσεις, θεωρίες συνωμοσίας και ιστορίες με κοινή γραμμή το μύθευμα ότι οι μουσουλμάνοι προσπαθούν να καταλάβουν τη χώρα. 
Τα μηνύματα κατά των Μουσουλμάνων πολλαπλασιάζονται στα κοινωνικά μέσα με πληρωμένους οπαδούς, ψεύτικους λογαριασμούς και με τη ενίσχυση των bots. Η έρευνα δείχνει επίσης πώς αυτές οι οργανώσεις προσπαθούν να καταστείλουν κάθε μουσουλμανική πολιτική φωνή στην Αμερική και αποκαλύπτει το «μαύρο χρήμα» που χρηματοδοτεί την ταχεία ανάπτυξη της ισλαμοφοβίας τις ΗΠΑ. 
Συγκεκριμένα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια διοχετεύονται για το σκοπό αυτό μέσω μυστικών και ανώνυμων κεφαλαίων. Σύμφωνα με μια έκθεση του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-ισλαμικές Σχέσεις και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Μπέρκλει, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2016, πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για την προώθηση του φόβου και του μίσους κατά των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ από διάφορους οργανισμούς μεταξύ του 2008 και του 2013. 
Η έρευνα αυτή εντόπισε 74 ομάδες - συμπεριλαμβανομένων χριστιανικών, εβραϊκών, ακόμη και φεμινιστικών ομάδων - αλλά και οργανισμούς μίντια οι οποίες είτε χρηματοδοτούσαν, είτε προωθούσαν την ισλαμοφοβία. «Είναι μια ολόκληρη βιομηχανία από μόνη της: υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν εκατομμύρια δολάρια ετησίως από την προώθηση της ισλαμοφοβίας και συχνά παρουσιάζονται ως εμπειρογνώμονες σε υποθέσεις σχετικά με το Ισλάμ όταν δεν είναι», είχε δηλώσει σχετικά ο Αλ Γουιλκρέντο Αμρ Ρουίθ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-ισλαμικές Σχέσεις. 
Αποτέλεσμα της δράσης των ομάδων αυτών είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος δυσπιστίας των Αμερικανών ενάντιων των μουσουλμάνων. Δηλαδή αυξάνονται οι Αμερικανοί που πιστεύουν ότι οι μουσουλμάνοι δεν ανήκουν στην αμερικανική κοινότητα και δεν μπορούν να γίνουν πιστοί πολίτες. Η ισλαμοφοβία με τη σειρά της φέρνει πρώτον αύξηση των εγκλημάτων μίσους και δεύτερον αντι-ισλαμική νομοθεσία.
Από το 2013, η χώρα έχει δει μεγάλη αύξηση στους νόμους και τις τροπολογίες - περίπου 81 - που αποσκοπούν στη δυσφήμηση των ισλαμικών θρησκευτικών πρακτικών, ογδόντα εκ των οποίων εισήχθησαν από τους Ρεπουμπλικάνους. Εξάλλου μια δημοσκόπηση του 2016 έδειξε ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς Μουσουλμάνους βίωνε διακρίσεις σε τακτική βάση, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είχαν υποστεί κάποια διάκριση.
Σύμφωνα με την έρευνα του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-ισλαμικές Σχέσεις πάντως  η άνοδος του αντι-ισλαμικού συναισθήματος συνδέεται περισσότερο με την πολιτική ρητορική απ’ ότι με τα τρομοκρατικά γεγονότα. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα μίντια, τα social media και επίσης blogs και ιστοσελίδες και ο τρόπος που λειτουργούν. Ένα παράδειγμα στις ΗΠΑ είναι ότι οι ειδήσεις από την ακροδεξιά ιστοσελίδα Breitbart συχνά μεταδίδονται χωρίς φιλτράρισμα από το Fox News και εφημερίδες, όπως η Daily Mail.
Από το 2001, σκιώδεις ομάδες και ιδιώτες έχουν δαπανήσει εκατομμύρια για να διαδώσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με τους μουσουλμάνους στα βασικά μέσα ενημέρωσης, το πολιτικό σώμα και το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με κάποιους, ο στόχος είναι να παραχθεί η πολιτική κάλυψη για τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας και για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.
Η Γιάσμιν Τάεμπ, εκ των συγγραφέων της έκθεσης: «οι προσπάθειες του Ισλαμοφοβικού δικτύου για την παραγωγή μίσους στην Αμερική» που δημοσιεύτηκε το 2015, υποστηρίζει ότι «από το 2001 τουλάχιστον 57 εκατομμύρια δολάρια συνέβαλαν στην δημιουργία της ισλαμοφοβίας από αντι-μουσουλμανικές, αντι-ισλαμικές οργανώσεις. Τα λεφτά αυτά προήλθαν από οκτώ πολύ πλούσιους δωρητές». Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους νεοσυντηρητικούς. Στο δίκτυο προσελκύονται πάντως θρησκευόμενη δεξιά, τα μέλη του νέου αθεϊσμούς και οι Ρεπουμπλικάνοι. 
Σύμφωνα με το Συμβούλιο για τις Αμερικανο - Ισλαμικές Σχέσεις, 37 αντι-ισλαμικές ομάδες με έδρα τις ΗΠΑ είχαν συνολικά έσοδα 119 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τα έτη 2008 - 2011. Ένα από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι ότι αυτές οι ομάδες συχνά είναι «στενά συνδεδεμένες» και ότι «οι βασικοί παίκτες των δικτύων ωφελήθηκαν με μεγάλους μισθούς για να ενθαρρύνουν τους Αμερικάνους πολίτες να φοβούνται το Ισλάμ».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: